19.10.2012 17:18

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов инициира работна среща за първото поклонническо пътуване в България „Светия път”

По покана на кмета Даниел Панов днес във Велико Търново се събраха представители на 16 общини, през които ще преминава маршрутът на първото поклонническо пътуване у нас. Турът, наречен „Светият път”, е по стъпките на предците ни, пренесли мощите на Свети Иван Рилски през 1469 г. с литийно шествие от Търново до Рилския манастир.

„Това ще бъде първото поклонническо пътуване в новата история на България. Мисля, че това е добро раздвижване на духовния живот у нас”, отбеляза Даниел Панов.

Пет от общините категорично подкрепят идеята. Това са Перник, Дупница, Рила, Своге и София, съобщи Даниел Панов. Четири варианта на провеждане на тура са обсъдили участниците в срещата. Пътуването може да се организира от 1 юли, 18 август, 19 октомври или да бъде целогодишна туристическа дестинация. Експерти, историци, археолози, свещеници, специалисти от университетските звена във всичките 18 общини се включват в работна група, която трябва да изработи конкретна карта с местата, датирани, че през тях са минали мощите на светеца. Очаква се до първия старт на пътуването догодина да бъдат изградени подслони, заслони, да се развие сувенирното производство.

488 км е дължината на общия маршрут. По думите на археолога Хитко Вачев от него ще има отклонения към всички свети места, свързани с християнската църква, и сакрални за българския народ.

В подготовката на поклонническото пътуване активно се включват Великотърновската, Плевенската, Врачанската и Софийската епархии. Според великотърновския митрополит Григорий чрез амбициозния проект трябва да се популяризира и заветът на Св. Иван Рилски „Аз, смиреният и грешен Иван, който не съм извършил никакво добро на земята, когато дойдох в тази Рилска пустиня, не намерих човек в нея, но само диви зверове и непроходими дебри. И поселих се в нея самин със зверовете, без да имам нито храна, нито покрив, но небето ми беше покров, земята - постеля и тревите храна. Но благият Бог, заради обич към Когото презрях всичко и претърпях глад и жажда, мраз и слънчев пек и телесна голота, съвсем не ме изостави, но като милосърден и чедолюбив баща обилно задоволи всичките ми нужди…”

Участниците в срещата днес се поклониха пред частицата от мощите на Св. Иван Рилски, която бе изнесена за поклонение в катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица”, а по- късно се преклониха пред гроба на цар Калоян.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.