06.06.2017 14:00

Велико Търново посрещна наследниците на смелия журналист Джанюариъс Макгахан

Велико Търново посрещна четиринадесет наследници на смелия американския журналист Джанюариъс Макгахан. Роден през 1844 г., той е ярък застъпник на българската национална кауза, военен кореспондент на „Дейли Нюз” по българските земи след Априлското въстание и по време на Освободителната война, в която дори участва като доброволец.
Наследниците от рода на Макгахан бяха приети от кмета на старопрестолния град Даниел Панов. Той им разказа за историята на Велико Търново и столичния период на града, за значимите държавнически събития в Старата столица, бележещи формирането на Третата българска държава.
„От историята знаем колко голям радетел за свободата на българския народ е бил Джанюариъс Макгахан и как благодарение на неговата журналистическа кореспонденция светът научава за Баташкото клане. Велико Търново е място, в което българският дух се усеща много силно и вярвам, че ще останете впечатлени както от крепостите Царевец и Трапезица и църквите, описващи българското Средновековие, така и свързаните със събитията около Освобождението и формирането на Третата българска държава Музей „Възраждане и Учредително събрание”, читалище „Надежда”, Пирамидата на Независимостта, „Музей-затвор”, обърна се към гостите Даниел Панов.
Около 40 са наследниците на Джанюариъс Макгахан, а на посещение в България са 14 от тях. Обиколката им включва Вършец, Плевен и панорамата, Трявна, "Етъра" край Габрово, връх Шипка и храм-паметника "Рождество Христово", богатата на история стара столица Велико Търново и възрожденска Елена, Ахелой, Несебър, Поморие, Пловдив, Перущица, Батак и София.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.