03.07.2017 16:00

С кантатата „Кармина Бурана” и балета „Болеро” на Царевец стартира оперният фестивал „Сцена на вековете”

С кантатата „Кармина Бурана” по музиката на Карл Орф и с балета „Болеро” по композицията на Равел на 8 юли във Велико Търново ще стартира Вторият летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Двете заглавия ще бъдат поставени под открито небе в крепостта Царевец, а сцената отново ще бъде изградена сред зидовете на Царския дворец. Началото е в 21,00 ч. в съботната вечер, а постановките са дело на трупата на Държавна опера – Бургас.
Във Велико Търново артистите от южния морски град ще представят и операта „Норма” на италианския класик Винченцо Белини. Постановката ще бъде на 19 август.
Фестивалът „Сцена на вековете” 2017, заедно с програмата бяха презентирани по време на пресконференция в Община Велико Търново. В срещата с медиите участваха заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков, директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” Нелина Църова, представители на държавните опери в Бургас, Варна, Стара Загора, Пловдив и Русе. За първи път във фестивала участва великотърновският Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”, който е единственият в България с оперетен състав. На 28 юли домакините ще зарадват почитателите на класическото изкуство с шедьовъра на Имре Калман „Цигански барон”.
Обявена бе атрактивна игра за публиката, която ще протича в социалната мрежа Фейсбук. Преди всяка постановка ще бъде зададен въпрос, свързан със съответното заглавие. Победителят ще бъде теглен чрез жребий, а наградите са по два билета за съответната постановка. Играта “Отговори, сподели, спечели!” вече стартира на страницата Фестивал „Сцена на Вековете” – Велико Търново, на адрес http://facebook.com/opera.vt.
Оперният сезон е с рекордна продължителност от два месеца. Програмата продължава на 14 юли с операта „Лучия Ди Ламермур”, а постановката е дело на Държавна опера-Стара Загора. Във вечерните часове на 26 август същата трупа ще представи още две заглавия от своя репертоар – „Селска чест“ от Пиетро Маскани и балета „Делвата“ от Алфредо Казела. В афиша на фестивала присъстват оперите „Мария-Десислава“ от Парашкев Хаджиев, която ще бъде поставена на сцена на 4 август от Държавна опера - Русе, както и „Манон Леско“ от Джакомо Пучини - в изпълнение на Театрално-музикален продуцентски център–Варна /11 август/.
Под звездите на Царевец публиката ще види и два от хитовите мюзикъли на ХХ век -  „Котките“ на Андрю Лойд Уебър /Театрално-музикален продуцентски център – Варна - 21 юли/ и  премиерното заглавие на Държавна опера - Пловдив „Коса“ (5 септември). Финал на музикалното събитие на 8 септември ще постави Държавна опера - Русе с концерта „Фондацията”.
Подарък от Община Велико Търново и кмета на старопрестолния Даниел Панов за артистите и гостите ще бъде аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”. След всяка постановка шоуто ще бъде прожектирано безплатно и ще може да бъде наблюдавано от площад „Цар Асен I”.
Наскоро Летният оперен сезон „Сцена на вековете” бе отличен с престижния лейбъл за 2017 и 2018 г. „Европа на фестивалите. Фестивали на Европа”. Голямото музикално събитие получава за втори път този статут, чийто носител бе през 2015 и 2016 г.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.