26.07.2017 15:06

Фестивалът „Сцена на вековете” – с рекордна посещаемост за мюзикъла „Котките”

Летният оперен фестивал „Сцена на вековете”, който се провежда два месеца в крепостта Царевец във Велико Търново, отбеляза рекордна посещаемост. Над 1600 българи и чужденци аплодираха бурно мюзикъла „Котките”, написан от Андрю Лойд Уебър по романа на Т. С. Елиът и представен от трупата на Държавна опера – Варна. Публиката остана силно развълнувана и впечатлена от уникалното съчетание на музика, танц и поезия и блестящите изпълнения на солистите, артистите, хора и балета.
Режисьор на спектакъла е проф. Светозар Донев, хореограф-постановчик - Анна Донева, диригент - Страцимир Павлов, сценограф - Иван Токаджиев и костюмограф - Ася Стоименова. Мюзикълът бе с вокални партитуди на български език, а преводът е на Харалампи Аничкин.
„Сцена на вековете“ е първия у нас оперен фестивал на открито, който се провежда на крепостта Царевец във Велко Търново от 1985 г. Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново. Музикалният форум е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2017-2018. От миналата година фестивалът придоби сезонен формат и през настоящето лято продължава цели два месеца. С най-добрите си спектакли участват оперите от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора и МДТ „Константин Кисимов“ - Велико Търново.
Програмата продължава на 28 юли с оперетата „Цигански барон“ от Йохан Щраус. През следващия месец на „Сцена на вековете“ ще бъдат представени четири опери: „Мария Десислава“ от Парашкев Хаджиев /4 август/; „Манон Леско“ от Джакомо Пучини /11 август/; „Норма“ от Винченцо Белини /19 август/; „Селска чест“ от Пиетро Маскани, заедно с балета „Делвата“ от  Алфредо Казела /26 август/. На 5 септември е постановката на мюзикъла „Коса“ от Джеръм Рани, Джеймс Рейдоу и Голт Макдърмът. Финалът на сезона ще е на 8 септември в Летния театър с концерт „ФОНДАЦИЯТА в операта“.
Специално за публиката, след всеки спектакъл безплатно е прожектиран аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина“. Билети за постановките се предлагат в мрежата на eventim.bg и в Туристически информационен център, намиращ се на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.