19.07.2017 15:30

400 изпълнители представят фолклора на девет държави във Велико Търново

400 изпълнители от Перу, Египет, остров Мавриций, Аржентина, Колумбия, Грузия, Сърбия, Чили и България ще гостуват във Велико Търново по време на XX Международен фолклорен фестивал. Голямото културно събитие започва в на 22 юли с дефиле на участниците. Шествието стартира в 18,30 ч. по главната улица „Васил Левски“, а пред сградата на Община Велико Търново всеки от съставите ще представи по едно изпълнение от своята програма.
В 20,00 ч. на сцената на Летния театър е официалното откриване на фестивала. Всяка от вечерите до 29 юли ще е фестивална за жителите и гостите на Старата столица. Концертите са със свободен вход, съобщиха по време на пресконференция организаторът Емил Павлов и Нелина Църова – директор на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“. Песни, танци, акробатика, карнавално настроение и много изненади очакват великотърновци.
За 20-годишнината на фестивала във Велико Търново гостуват утвърдени формации. За първи път на сцена ще бъде показана частица от изгубения свят на инките, като атракцията е част от репертоара на състава от Перу. Групата от Колумбия пристига в старопрестолния град директно от втория най-голям карнавал в Латинска Америка, провеждащ се в Баранкиля. България ще бъде представена от фолклорните формации и ансамбли „Искра“, „Търновче“, „Жар“, „Сидер Войвода“ и др.
Организатори на фестивала са Фондация „Международни фолклорни фестивали”, Община Велико Търново и Националната секция на CIOFF /Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства/ в България. Съпътстващи събития са конкурса за красота и артистичност „Мис Фестивал“, традиционните вечери на нациите и художествен пленер.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.