25.10.2017 14:00

Магистралата Русе – Велико Търново е стратегически приоритет за Северна България

Аутобанът ще преминава западно от Старата столица

Бъдещата магистрала Русе – Велико Търново отново бе потвърдена като водещ стратегически инфраструктурен проект. В национален ефир тази сутрин регионалният министър Николай Нанков заяви, че реализацията на аутобана е приоритет за Северна България. Той посочи, че проектирането на магистралата от Русе може да започне още през следващата година.
Трите варианта на трасето предвиждат то да преминава западно от Старата столица, на разстояние между 5 и 7 километра.
Преди броени дни от МРРБ обявиха, че вече започва изработването на парцеларни планове за участъка от дунавския град до Бяла. Изготвена е и оценката за въздействие върху околната среда. В общините от двете области стартират обществени обсъждания на документа, а дискусиите ще продължат до декември. Организатор е Агенция „Пътна инфраструктура“.
Освен аутобана Русе – Велико Търново, съединяването на АМ „Хемус“ също бе оценено като стратегически за страната инфраструктурен проект с приоритетно значение. При последното си посещение в Старата столица регионалният министър Николай Нанков подчерта, че те ще се пресекат именно край Велико Търново.
Три са вариантите за трасе на новия аутобан, които ще бъдат дискутирани. На територията на общината магистралата ще премине през землищата на Старата столица, Дебелец и селата Беляковец, Никюп, Ресен, Водолей, Хотница, Самоводене, Момин сбор, Леденик, Пушево, Шемшево. С пътни възли ще бъдат осигурени връзките с АМ „Хемус”.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.