31.10.2017 16:00

Великотърновски деца ще изучават тайните на средновековното грънчарство

Великотърновски деца ще изучават тайните и похватите на средновековното грънчарство. С подкрепата на кмета на Старата столица Даниел Панов над 20 малчугани от Основно училище „Димитър Благоев“ ще могат да посетят работилницата на Самоводската чаршия. На място те ще видят как съвременните пазители на занаята изработват уникалните изделия, прилагайки запазените през вековете похвати и техника на средновековните майстори.
Групата от третокласници посети Община Велико Търново по повод патронния празник на училището и по случай предстоящия Ден на народните будители. Повече от час децата и техните учителки разговаряха с Даниел Панов по различни теми – за уроците, хобитата, за българската история, култура, традиции и обичаи.
Третокласниците разгледаха кметския кабинет и узнаха как протича малка част от работния ден. Грънчарството, оказало се любимо занимание на децата, стана повод и за организирането на предстоящите посещения в ателието на Самоводската чаршия.
Ранното професионално ориентиране също бе тема на разговора. Кметът Даниел Панов посъветва учителите да помогнат на децата и родителите в този процес, чието начало е още в петите класове.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.