28.11.2012 15:00

4 награди получи Домът за възрастни хора с умствена изостаналост „Св. Йоан Търновски"

От 21.11.2012г.  до 23.11.2012 г., за шеста поредна година се организира Национален конкурс за творчески изяви на хора с ментални увреждания. След отправена от сдружението „Сияйна зора” покана към специализираната институция и защитено жилище – село Пчелище, през 2011г., за пръв път участвахме в този конкурс. Тогава след подготвената от нас програма – майсторска драматизация на приказката „Дядо и ряпа”, като прощъпулници в конкурса се върнахме с две награди –  за „ Най-атрактивен костюм” и  за „Най-млад участник”.

Сдружение „Сияйна зора” – гр. Шумен е неправителствена организация, която се занимава с дейности и инициативи, свързани с помощ и подкрепа на хора с ментални увреждания. Една от техните инициативи е организирането на конкурс под  мотото  „Неоткрити, красиви Надежди” – уникален по рода си за лица с ментални увреждания. Целта е възможност за пълноценна творческа изява като чрез силата на изкуството да се помогне за приобщаването им към нашето общество. Конкурсът е национален и е уникален по рода си, като за пръв път се е провел през 2007г. в навечерието на 3 декември – Международния ден на хората с увреждания. Провежда се единствено в гр. Шумен.

Подготовката ни за конкурса тази година премина с много голяма мотивация, желание и  творческа работа от страна на екипа от специалисти и на потребителите. Изпълнителите, включени в програмата репетираха неуморно месеци наред с часове и пълно себеотдаване. И така амбициозната ни програма за тази година включваше:

1.Ръченица – танц в изпълнение на Емилия Минчева, Борислав Търняков /ЗЖ/, Кремена Георгиева и Стефан Фиданков;

2. „ Моме Калино” в изпълнение на В. Велчова;

3. Съвременна интерпретация на приказката „Вълкът и седемте козлета" ;

4. Изпълнение на авторското стихотворение „Аз виждам” от лица със зрителни затруднения – В. Велчова и Димитър Русев; 

5. Танц по песента на Емил Димитров „Ако си дал”  в изпълнение на Стефан Фиданов, Кремена Георгиева, Емилия Минчева, Борислав Търняков – от ЗЖ.

В подкрепа на лицата с увреждания, при представянето на програмата ни взеха участие Люба Цанова – „Психолог”, Снежинка Овчарова – Трудотерапевт и Гергана Радова – „Специалист социални дейности”.   

В състезателната програма взеха участие общо 10 социални услуги от страната – домове, специализирани институции за възрастни хора с умствена изостаналост и защитени жилища. Класирането се извършва в следните категории:

1. За най-оригинален костюм;  

2. За най-атрактивен участник;

3. За най-млад участник; 

4. За най-добра цялостна програма.

След емоционалното ни изпълнение и бурните аплодисменти от залата за нашите изпълнители и артисти, заслужено спечелихме  четири от наградите на сдружението: за „Най-млад участник” – получи В. Велчова. Тя получи и специалната награда на „Сияйна зора” за поощряване на творческите способности на хора с ментални увреждания в категория „Творчество” – принос към художествената програма. Домът в Пчелище спечели и наградата за цялостна програма, а наградата „Светло сърце” за социална работа в категория „Оригиналност и нови насоки за творческа изява на хора с увреждания” получи Л. Цанова – Психолог в дома.

Работата с лицата с увреждания е всеобхватна и дава възможност за много инициативи, развитие на талантите и шанс за пълноценното им социално включване. Участието и изява в такъв конкурс  показа още един път, че иновативните и нестандартни подходи и методи при работа с такива лица дава възможност за акцент върху таланта и развитие на уменията на лицето, позитивен подход спрямо възможностите на лицата с увреждания и елиминиране на дискриминационната практика по отношение на хората в неравностойно социално положение.

Тази творческа изява и представяне от страна на екипа, подготвил програмата, както и на лицата с ментални увреждания от  Дома и Защитено жилище в с. Пчелище, мотивира всички творци за инициативи и новаторски подходи в социалната работа и за бъдещи участия в национални конкурси и прояви за млади, неоткрити таланти.

ЕЛИ АПОСТОЛОВА

Управител ДВХУИ и ЗЖ – с. Пчелище

Стихотворението „Аз виждам” е написано по повод 13 ноември – Международният ден на слепите. С него на конкурса в Шумен, чрез вълнуващото изпълнение на В. Велчова и Д. Русев / и двамата със зрителни затруднения/, разплакахме публиката и накарахме много хора да усетят силата на това, което е невидимо за очите.

Аз виждам

Когато слънцето изгрей

аз виждам, топлината на деня,

аз виждам утрото се смей

и ме облива в светлина.

Аз виждам, но със поглед друг,

със кожата си и с душа,

аз виждам и живея тук

със по-различни сетива.

Не знам какъв ли е цвета

на дрехата ми в този миг,

ала усещам аз ръка

погалила пак моя лик.

Понякога във църква аз

запалвам тихичко свещичка

и моля се на ум, без глас

на Бог отново аз да виждам.

Но знам, че Бог ме е дарил

със слух, емоции и близки,

със Вас приятели добри,

които толкова обичам.

И благодарен съм сега,

че има ме, че съм обичан,

че имам всички сетива, за да ви кажа,

че АЗ ВИЖДАМ!

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.