30.11.2012 11:50

Кметът на Община Велико Търново заяви, че очаква повече активност от кмета и гражданите на Дебелец

Нов проект за паркова площ и детски съоръжения обеща Даниел Панов на жителите на града

На среща в салона на читалището в град Дебелец присъстваха Кмета на общината, директора на Областна дирекция на МВР Комисар Живко Коцев, представители на различни полицейски служби и звена. В началото на срещата кметът на Дебелец г-н Димитър Димитров направи отчет на изпълнението на бюджета за годината. 410 кв.м. са изкърпени със студена смес. Подменени са скарите на водоприемните шахти и e подновeна маркирковката на пешеходните пътеки. Ремонтирани са две шахти за повърхностни води и е извършен ремонт на съблекалните на стадиона, подменени са част от дограмата, монтирани са тръби и помпа за поливане на резервен стадион. Отляти са фундаменти за седалки на стадиона. Започва монтажа на пейките от стадион „Ивайло”. Ремонтирана е дигата около стадиона. В града съществува проблем с машината за почистване, техниката е стара, поврежда се често, ремонтите и поддръжката и са скъпи. Основен проблем е незавършеният път покрай бившата индустриална зона,  през железоптътната гара до  квартал „Чолаковци”.

  Кметът на Община Велико Търново изрази учудване и недоумение  от факта, че в салона на читалището има малко хора. Гласове от залата заявиха, че практически не е имало информация за предстоящата среща и гражданите не са знаели за нейното провеждане.

  Господин Панов изрази учудване и от факта, че в Дебелец съществува сериозен проблем с водоснабдяването и канализацията, за които той не е уведомяван по никакъв начин. Още по - голямо бе учудването и недоумението на Кмета на Общината от факта, че кметството е пропуснало сроковете за кандидатстване по проекти за ремонти във ВиК сектора. „В Килифарево си подготвиха проект, очакват одобрение и инвестиция от 18 милиона лева във Вик системата си”, заяви г-н Панов.

  „Необходима е повече инициативност във всички сфери и дейности за да може град  Дебелец  да заеме полагащото му се място на второ по големина населено място на територията на общината, след Велико Търново. Необходими са постъпки, за да се оформи и оборудва младежки клуб.

  Кметът на Община Велико Търново г-н Даниел Панов обеща на дебелчани, че до месец март  2013 г., ще бъде изготвен цялостен проект за оформяне на парковото пространство и оборудване на нова детска площадка в центъра на град Дебелец. Новината беше посрещната с удоволствие и ръкопляскане от младите хора, които присъстваха на срещата. През март ще бъде организирано и обществено обсъждане, преди да започне реализирането на проекта. „Дебелец заслужава да има европейска визия и това ще стане с реализирането на този проект”, заяви г-н Панов.

  Към представителите на полицията бе отправен въпрос за необходимостта за постоянно полицейско присъствие в града, тъй като присъствието на полицаите от участъка в Килифарево не е достатъчно. Към полицейските органи бяха поставени въпроси  за предотвратяване на възможни инциденти при каране с несъобразена скорост на младежи с мотоциклети, отправено беше искане да се прекрати практиката да се паркира върху тротоарите в града.

  На въпрос от залата, Кметът на Общината увери присъстващите, че сградата на бившата професионална гимназия по машиностроене няма да се продава, а ще се кандидатства по социален проект.

  Кмета на общината обясни, че проекта за довършване на пътя за кв. „Чолаковци” е върнат за преработване, защото предварителният проект е бил с нереалистична цена. Реалната стойност на проекта за ремонт е около 1,2 млн. лв. През следващата година ще се търси проект за финансирането му. Този ремонт е важен, защото реализирането му ще отпуши главният път и ще улесни движението, като подобри безопасността.

  За проблемите с ВиК в града Кметът ще инициира среща с ВиК, за да се реши дали може през следващата година да се реализира проект за изграждането на резервоар за питейна вода.

  На въпрос  от залата за това може ли да се въведат облекчения за такси за детски градини за второ и трето дете, г-н Панов заяви, че ще провери каква е възможността за такива преференции, защото е важно да се стимулира раждаемостта за по - добри демографски показатели.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.