22.03.2018 14:00

Велико Търново пожела официален статут на историческа и духовна българска столица

Старопрестолният град отбелязва своя празник – 22 март

Велико Търново да бъде признато по официален път за историческа и духовна столица на България – с този апел се обърна кметът Даниел Панов към съвременните български държавници навръх Празника на старопрестолния град – 22 март. В словото си Панов припомни, че още от края на XIX век 22 март е считан за празник на българския дух. Той подчерта, че тази паметна дата от българската история свидетелства за огромната роля, която България и Търновград имат за развитието на европейската култура, духовност и цивилизация.
„22 март ни напомня за блестящата победа на Цар Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин при Клокотница. Второто българско царство взима надмощие над държава, чийто владетел я счита за наследник на Византийската империя. Къде другаде, ако не в църквата „Свети Четиридесет мъченици”, можем да усетим толкова силно величието на България, на Столичния Търновград? Издигнат от цар Иван Асен II след битката при Клокотница, този храм е свидетелство за почитта, която търновци оказват на небесните покровители на Старата столица и България – светите Четиридесет мъченици. С тяхната закрила и мъдро ръководство от Иван Асен II, България отново се простира на три морета. Нашата държава се превръща във водещ фактор в цяла Югоизточна Европа. А столицата Търновград е сравнявана по своето величие с Рим и Константинопол! Търново се издига като водещ държавнически, политически, военен, духовен и културен център на Стария континент!
Битката при Клокотница е символ и на българското великодушие. Царят изумява целия свят - напълно в противоречие със средновековните порядки, той освобождава пленените войници на Теодор Комнин. С този жест на висш хуманизъм още преди близо осем столетия Иван Асен II доказва защо България е наричана „Люлка на европейската цивилизация.
Нека Велико Търново бъде официално признато за историческа и духовна столица на България – така, както от години предлагат именити български историци. Старопрестолният град заслужава това признание. Заслужават го всички българи. По този начин всички ние ще докажем, че действително сме горди и достойни наследници на нашите славни предци, които превърнаха България във велика европейска държава, в духовен и културен център на Стария континент. Това ще бъде проява на искрено родолюбие и патриотизъм“, мотивира се Даниел Панов.
Сред гостите на Празника на Старата столица бе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. В словото си тя също говори за ролята на старопрестолнината като център на българщината, културата, просветата и духовността. Цвета Караянчева сподели, че подкрепя казаното от кмета Панов и ще постави началото на инициатива за обявяването на Велико Търново за историческа столица на България.
По традиция, датираща още от края на XIX век, честването на 22 март започна със Света литургия, отслужена от великотърновския митрополит Григорий в храма „Свети Четиридесет мъченици“. Молебенът бе уважен от Даниел Панов, Цвета Караянчева, председателя на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, депутати, общински съветници, представители на държавни и образователни институции, дипломати, жители и гости на града. Последва освещаване на знамената на Старата столица и НВУ „Васил Левски“. Този обичай напомни за дълбоката връзка между българската армия и православната вяра. Както изисква традицията, последва празнично шествие от църквата „Св. Четиридесет мъченици“ до сградата на общината, начело на което бяха ученици, носещи потрети на търновските благодетели. След шествието тържествено бяха издигнати знамената, произнесени бяха и празничните слова.
Кметът Даниел Панов благодари на великотърновци, че са достойни и горди българи, че опазват традициите и обичаите, че познават и уважават българската история, че почитат бележитите личности и възпитават децата в дух на родолюбие. „Благодаря ви, че въпреки студеното време и снега вие не се уплашихте и заедно отбелязваме празника на Велико Търново и на българския дух. Благодаря на дейците на науката, просветата, културата, изкуствата и духовността, на академичната общност, на бизнеса и неправителствените организации. Заедно и в дух на единство, превръщаме Велико Търново във все по-добро и предпочитано място за живеене, образование, бизнес, професионална реализация. Нашият град е европейски културен и духовен център. Поздравявам учениците и студентите, че с успехите и постиженията си също издигат авторитета на старопрестолния град. Благодаря и на всички, които са ангажирани с празничната програма, с културните и обществени събития във Велико Търново“, каза още Даниел Панов.
Програмата продължи с концерт на Нели Рангелова и Поли Паскова. В 17,30 ч. стартира традиционният Стрийт парад. В 20,00 ч. ще бъде излъчена прожекцията на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще е съчетана със зрелищни фойерверки.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.