17.04.2018 10:30

Исторически възстановки представят българското минало на Международно изложение „Културен туризъм“ 2018

Исторически възстановки ще покажат българското минало от Средновековието и Възраждането в дните на Международно изложение „Културен туризъм“ 2018 във Велико Търново. От 19 до 21 април пред Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ в старата столица Национално дружество „Традиция“ - клон Велико Търново ще представи военния бит на българите от средните векове. Ще могат да се видят различни видове оръжие и ризници и да се пробва стрелба с лък на специално изградено на място стрелбище. През трите дни всеки желаещ ще може да пробва сръчността и уменията си в различни видове средновековни игри. 
В деня на откриването на изложението, 19,април, членовете на „Традиция“  ще пресъздадат и патриархалния дух на Възраждането в живи картини на щанда на Велико Търново в Двореца на културата и спорта.
По традиция в XV-то Международно изложение „Културен туризъм“ 2018 ще участва и Национално сдружение Работилница „Седянка“. Сръчните жени от работилничката ще демонстрират тъкане на колани на кори, совалкова дантела, дантела кене, дантела фриволите, българска бродерия, плетене на шума и тъкане на хоризонтален стан. В плъстенето ще се включат най-малките участници в „Седянка“, а гости от клуб за бродерия от турския град Чанаккале ще представят бродерия с метален конец и дантела „ОЯ“.
В дните на туристическото изложение за първи път ще могат да се видят и демонстрации на соколарство с жива граблива птица Мишелов на Харис. Те ще бъдат направени от екипа на Късноантична и средновековна крепост Туида – Сливен, които ще имат и различни уъркшопове и занимания за детската аудитория, както и възстановки на оръжия, облекла и елементи на бита от Средновековието.
Артистична възстановвка ще покаже и община Враца. Спектаклите „Хляб от Бога“ на театрално студио  „Тепм“ са от 12,00 ч. на 19 и 20 април на откритата сцена пред ДКС „Васил Левски“ и са за лимеца-една от най-старите храни на човечеството.
Международно изложение „Културен туризъм“ е съвместен проект на община Велико Търново, Общинска туристическа агенция  „Царевград Търнов“, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). Провежда се с подкрепата на Министерството на туризма на Република България. 
Петнадесетото издание на форума ще се проведе от 19 до 21 април 2018 г. в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ във Велико Търново и в него ще се включат 145 участници.
Официалното откриване на изложението е на 19 април 2018 г. (четвъртък) в 10,00 ч. пред Двореца на културата и спорта „Васил Левски” – гр. Велико Търново.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.