21.04.2018 15:00

Награди на международното изложение "Културен туризъм“ 2018

Приключи ХV-то издание на форума във Велико Търново

На 20-ти април организаторите на изложението връчиха наградите си за най-добро представяне на изложителите и участниците в единствения специализиран форум за културен туризъм у нас.
Наградата за оригинално представяне на продукт на културния туризъм се присъди на посолството на Унгария и Унгарския културен институт за представянето на Вишеградската четворка на тазгодишното издание на Международното изложение "Културен туризъм“ 2018.
Голямата награда на изложението "Личност с принос за развитието на културния туризъм в България" - индивидуално отличие, единственото по рода си най-престижното признание за личните усилия и постижения в областта на културния туризъм, връчи лично кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов. Посмъртно наградата беше присъдена на проф. Владимир Плетньов.
Тази година за първи път беше връчена наградата за инвестиция в областта на културния туризъм. Целта на наградата е да стимулира усилията за съхранение и възстановяване на културното наследство. Призът е учреден по повод Европейската година на културното наследство 2018. Наградата беше присъдена на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Тя е за проекта им с дигитализацията на тефтерчето на Васил Левски, който е посветен на 180-годишнината от рождението на  Апостола на свободата.  
Наградата за най-оригинален щанд на изложението "Културен туризъм - 2018" спечели община Поморие.
Наградата на Министерството на културата „Златен вeк“ за принос в развитието на културния туризъм във Велико Търново заместник–министър Румен Димитров връчи на кмета инж.Даниел Панов заедно с поздравителен адрес на министър Боил Банов.
За шеста поредна година на МТИ "Културен туризъм 2018" бяха обявени наградите на Националния конкурс READ & TRAVEL   ( „ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ“) в отделните категории:
Голямата награда на журито - Най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2017  беше присъдена на Община Русе и Общинско предприятие “Русе арт” за Фестивал на туристическите забавления и анимации. Фестивалът съпътства туристическото изложение „Уикенд туризъм“ и е най-значимото туристическо събитие в Дунавския регион на България.
В категория за „Най-професионални туристически сайтове“ -   PEIKA.BG – сайт за (не)обикновени пътешествия.
В категория „Най-интересни туристически издания“ – Юбилейна книга “60 години Златни пясъци“  на Община Варна.  Автори на книгата са Борис Калинков и Петър Дойчев, издател е РА ФИЛ. Поощрителна награда в тази категория спечели  Специализирана интерактивна книга „Древноримски крепости трансграничния регион между България и Румъния“. Реализирана съвместно от Русенски университет „Ангел Кънчев“, Регионален исторически музей – Русе и Музей за национална история и археология (Констанца).
В категория „Най-ефективни рубрики и публикации“ – „София-столица с културно многообразие“, публикация в сп.. „THE LUXURY REPORT” и сайт. Поощрителна награда в тази категория спечели РЕМ – Пловдив за  Вдео репортаж „Седем малки изповеди“ 2017, посветен на седем майстори на традиционни народни занаяти.
В категория „Най-оригинални плакати за събития в областта на културния туризъм“ беше наградена  Община Шумен  за плакат на международния исторически фестивал „Доблест и слава“.
Наградата "АСЕНЕВЦИ"  на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти ( АБТТА ) беше присъдена на Община Ловеч.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.