23.05.2018 10:00

Гости на Велико Търново от 15 държави се включват в шествието за Деня на българската просвета, култура и писменост

Старата столица ще отбележи тържествено 24 май

Велико Търново ще отбележи тържествено Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Над 1000 деца, ученици, студенти, учители и преподаватели, жители на Старата столица и гости от 15 държави ще се включват в шествието, посветено на големия български празник. То ще започне в 10,30 ч. сутринта от площад „Велчова завера” и ще продължи до сградата на Общината.
Най-малките великотърновци ще носят потрети на светите братя Кирил и Методий, на техните ученици и последователи, на бележити дейци на науката, образованието, културата и изкуствата от старопрестолния град и България.
По традиция, в сутрешните часове на големия празник кметът Даниел Панов ще се срещне с културни и образователни деятели, общественици и изявени великотърновци. В 11,00 ч. градоначалникът ще произнесе празнично слово и ще награди носителя на общинската награда за завършен гимназиален етап на обучение „24 май“. Отличието ще бъде връчено на Яница Стойкова – отличничка от Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ и носителка на наградата „Най-млад преводач“ на Европейската комисия. Кратката церемония ще се състои на сцената пред Община Велико Търново.
Впоследствие програмата ще продължи с празничен концерт. В 18,00 ч. пред сградата на МДТ „Константин Кисимов“ започват абитуриентските дефилета. В 21,30 ч. на площад „Цар Асен I” ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.
Във връзка със събитията, временно ще бъде променена организацията на движението – от 9,30 ч. на 24 май до 12,00 ч. ще бъдат затворени площад „Велчова завера”, улиците „Стефан Стамболов” и „Независимост”. Забраната за движение по улица „Васил Левски” ще важи от 9,30 до 14,00 ч., както и от 16,30 до 20,00 ч. Затворен ще бъде и площад „Цар Асен I” – за времето от 21,15 ч. до 22,00 ч.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.