31.05.2018 09:00

Изложба във Велико Търново разказва за Гарибалди и българите

Изложбата „Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите“ бе открита снощи във Велико Търново. Експозицията е подредена в Музей „Възраждане и Учредитено събрание“ и разказва за живота и делото на Джузепе Гарибалди, битките, водени от него за обединението на Италия, влиянието му върху българските възрожденци и за българите – участници в гарибалдийското движение.
Гостуването на изложбата е посветено на 2 юни – Деня на Ботев и загиналите за свободата и обединението на България, и на Националния празник на Италия. Инициативата е на регионалните исторически музеи в Старата столица и във Варна и е подкрепена от почетния консул на Италия в България Антонио Таркуинио.
Изложбата бе открита от заместник-кмета на Велико Търново Ганчо Карабаджаков и от Антонио Таркуинио. Ганчо Карабаджаков поздрави гостите от името на кмета Даниел Панов и благодари за организирането на изложбата. Той припомни, че примерът на Джузепе Гарибалди е особено вдъхновяващ за българските възрожденци в борбата за освобождение на България от османско робство.  
„Изложбата е много ценен поглед върху италианската и българската история, върху свързаността между нашите народи и битките, които са водили през XIX век. Инициативи като днешната са ценни както за опазването на историческата памет, така и за просвещаването на нашето общество и на бъдещите поколения“, подчерта Ганчо Карабаджаков.
В експозицията място намират фотографии, документи, вещи и оръжия от гарибалдийското движение. Сред експонатите, свързани с дейността на Гарибалди, са бойно знаме, снимка с автограф, фотографии на българи – участници в движението. Сред тях са Георги С. Раковски, капитан Петко Войвода, хаджи Димитър, Димитър Общи, Грую Начев, Теофан Райнов, както и великотърновеца Никола Смилов, известен с прякора си Гарибалдито. Представени са и лични вещи на Паскал Станини – италианец от гарибалдийското движение, живял след Освобождението в България.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.