15.06.2018 12:30

5 милиарда лева е оборотът на предприятията във Велико Търново за миналата година

Кметът Даниел Панов откри българо-румънски бизнес форум в Старата столица

Над 5 милиарда лева е оборотът, реализиран от фирмите и предприятията във Велико Търново и региона през миналата година. Това стана ясно в началото на двустранен българо-румънски форум, който се провежда днес в Старата столица и събра представители на повече от 70 компании от двете държави. Срещата бе открита от кмета на старопрестолния град Даниел Панов, а данните за икономическия възход представи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. 63% от оборота е реализиран в сферата на услугите, 28% - в производството и 8% - в селското стопанство. 3,6% е ръстът на брутния вътрешен продукт в общината през 2017 година. Тенденцията на устойчив икономически ръст продължава и през настоящата година, като се очаква повишението на БВП да достигне 3,8%.

Даниел Панов приветства представителите на бизнеса и благодари на организаторите за избора Старата българска столица да бъде домакин на важния форум. Той посочи, че до края на 2021 година край града ще се пресекат двете най-важни магистрали за Северна България – „Хемус“ и „Русе – Велико Търново“, които са част от два паневропейски коридора – Четвърти и Девети (Хелзинки – Букурещ – Русе – Велико Търново – Истанбул). Даниел Панов запозна предприемачите с икономическия профил на града и общината, високоразвитите сектори на туризма и леката промишленост, както и с мащабните проекти за градска среда, допълнително повишаващи инвестиционния интерес. Той пожела на представителите на бизнеса нови успешни и ползотворни партньорства. „Предстои двустранна среща между Националното сдружение на общините в България и Асоциацията на местните власти в Румъния“, каза още кметът.

15% е ръстът на румънски туристи за 2017 година, увеличение бележат и великотърновците, посетили съседната държава, посочи още Даниел Панов. Той припомни, че още от 2003-а година е създаден сайт, който популяризира на румънски Велико Търново като целогодишна туристическа дестинация. Расте румънският интерес към различни икономически отрасли, като най-силна е тенденцията в сладкарството и месопреработването. Фирми от Велико Търново имат установени търговски отношения с бизнеса в северната съседка, включително и с компании в побратимените градове Гюргево и Яш, обясни още Панов.

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подчерта, че Велико Търново е сред отличниците по усвояване на европейски средства. Той отчете отличната структура както на средното, така и на висшето образование и наличието на много висококвалифицирани кадри. Манолев посочи, че е налице трайно повишаване на интереса към Старата столица от чуждестранни инвеститори. На около 200 милиона евро възлизат румънските инвестиции в България, добави заместник-министърът.

По време на форума бе подписано двустранно споразумение между бизнес-асоциации от България и Румъния. То предвижда промотиране на родни и румънски производства чрез фестивали и общински пазари,  създаване на бизнес инкубатори и др.

Сред гостите на форума, организиран от Служба по търговско-икономически въпроси – Букурещ и Община Велико Търново, бяха също областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, представители на институции, организации и сдружения.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.