18.06.2018 10:00

Еньовден на Самоводската чаршия

На 24 юни 2018 г., (неделя), за петнадесети  път на Самоводската чаршия във Велико Търново ще бъде отбелязан Еньовден – денят на лятното слънцестоене, лечебните билки и прастарите магическите обреди.  
Празникът това лято се организира от Общинската туристическа агенция "Царевград Търнов" в партньорство с TarnovoRuns - Групови Упражнения и Здраве.Според народните традиции денят ще започне с бране на билки. Лечебни и благоуханни треви тази година ще се берат в местността Гарга баир и по арбанашките поляни. Организираните групи за Еньовския поход за билки ще тръгнат в 6,00 часа от площад „Цар Асен I“.
Празникът на чаршията ще е от 10,00 часа, а кулминацията ще е ритуалното минаване за здраве през венец, в който са вплетени 77 билки. На място венецът ще бъде ритуално опушен с жарава от лечебни треви.
След това на Улицата на занаятите ще започне Еньовденска хоротека, която ще води Райчо Димитров от Школа за български народни танци „Сръчница“. В празничния ден на Самоводската чаршия ще се предлагат различни билкови и лечебни храни.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.