10.09.2018 08:30

Паркът на миниатюрите във Велико Търново отбелязва първия си рожден ден

Първата година от откриването си ще отбележи Паркът на миниатюрите „Мини  България“ във Велико Търново в края на септември. В празничните дни на 22-ри, 23-ти, 29-ти и 30-ти септември ще има много изненади и подаръци за всички посетители, които ще получат и 20% отстъпка от цената на входните билети.
По повод Деня на Независимостта на България, на 22-ри септември всички деца, ученици и студенти в парка ще получат като подаръци шапки-сувенири „Мини България“, а на 23-ти септември за всички посетители ще има безплатен сладолед. През двата дни посетителите ще могат безплатно да дегустира и вина от бутикова изба Винарна Ялово.
Специални атракции за туристите – демонстрации на средновековни занаяти и забавления, ще има и в последната събота и неделя от месеца. На 29-ти и 30-ти септември в Парка на миниатюрите ще бъдат представени средновековни текстилни техники, демонстрации на студено и горещо коване, рисуване върху керамика, стрелба с лък, различни забавни игри и уроци по средновековни танци. Възстанонките ще бъдат  направени от реконструкторите от СНЦ “Търноци“.
На 30 септември, когато се навършва първата година от откриването на  Парк „Мини България“, точно в 12,00 часа за всички посетители ще има и празнична торта.
Паркът на миниатюрите „Търновград – духът на хилядолетна България“ бе официално открит на 30 септември 2017 г.   Инвеститор на проекта е Национална компания Украйна на Балканите.
За изминалата година новата туристическа атракция посрещна хиляди туристи, а макетите на български природни и исторически  забележителности станаха над 65. Всички миниатюри са изработени по фотометрични заснемания от специални пластмаси в мащаб 1:25 и са експонирани на открито през цялата година.
Колекцията „Мини България“ се разширява поетапно и през октомври в парка под крепостта Царевец ще бъдат експонирани макетите на Дряновски манастир „Свети Архангел Михаил“, Доходното здание-Русе, Троянски манастир Успение Богородично“ и др. В изработка са и макети на знакови български забележителности зад граница, като желязната църква „Свети Стефан“ в Истамбул и , изградената от бесарабски българи църква „Свето Преображение Господне“ в Болград, Украйна.
     
Есенни празници
в Парк „Търновград – духът на хилядолетна България“
Програма за отбелязване на първата година от откриването
на парка на миниатюрите „Мини България“
22 септември 2018 г., (събота)
Шапки-подаръци „Мини България“за всички деца, ученици и студенти по повод Деня на независимостта на България.
Дегустация на вина от бутикова изба Винарна Ялово
23 септември 2018 г. (неделя)
10:00 – 14:00 ч.  Ден на сладоледа
Безплатен сладолед за всички посетители в парка.
Дегустация на вина от бутикова изба Винарна Ялово
29 септември  2018 г., (събота)
Безплатни атракции за посетителите 10:00 – 16:00 ч.
Демонстрации на средновековни занаяти и забавления.
Средновековни текстилни техники. Изработване на шнур - игра за сръчност. Демонстрация на студено и горещо коване. Рисуване върху керамика. Стрелба с лък  Средновековни забавни игри и уроци по средновековни танци. Средновековни наказания - последна снимка с палача.
30 септември  2018 г., (неделя)
Безплатни атракции за посетителите 10:00 – 14:00 ч.
Демонстрации на средновековни занаяти и забавления.
Средновековни текстилни техники. Изработване на шнур - игра за сръчност. Демонстрация на студено и горещо коване. Рисуване върху керамика. Стрелба с лък  Средновековни забавни игри и уроци по средновековни танци. Средновековни наказания - последна снимка с палача
12,00 ч.  Празнична торта „1 година Мини България“

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.