09.09.2018 10:45

Велико Търново с потенциал да приеме филиал на Пекинския езиков университет

Велико Търново има потенциал да приеме филиал на Пекинския езиков университет - едно от най-големите и престижни висши учебни заведения в Китай. Инициативата за партньорство между университета в Пекин и Община Велико Търново е на общинския съветник, издател и общественик Нейко Генчев, който е и съпредседател на Института за приложна музеология. Идеята се ражда по време на участие на Нейко Генчев в международна конференция и семинар, които се провеждат в азиатската държава и в които участват представители на десетки държави от цял свят.
В резултат на разговорите, в Старата столица гостува делегация от Пекинския езиков университет, водена от заместник-ректора Джан Баодзюн и от проф. Чън Лися, директор на отдела за развитие на Институт „Конфуций“. Гостите бяха посрещнати от заместник-кмета на Велико Търново с ресор „Хуманитарни дейности“ Ганчо Карабаджаков и от инициатора на двустранните контакти Нейко Генчев. В разговорите участва също и директорът на институт „Конфуций“ към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ доц. д-р Искра Мандова.
Ганчо Карабаджаков посочи, че през последната година България все по-силно се утвърждава като регионален лидер на Балканите, а Велико Търново е със стратегическо местоположение – пресечна точка на два европейски коридора и на пътя между Европа и Азия. Заместник-кметът разказа за добрите отношения на Старата столица и побратимения й китайски град Сиан. Подчертана бе и ролята на Велико Търново като образователен център, в който се намира най-големият извънстоличен университет – ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, както и Националният военен университет.
Едно партньорство между общината, образователни и културни институции и Пекинския езиков университет би кореспондирало по отличен начин с инициативата „16+1“, развила на ново ниво отношенията между Китай, България и държавите от Централна и Източна Европа, добави Нейко Генчев. Той припомни, че в съвремието именно нашата страна е във фокуса на вниманието на Китай.
Джан Баодзюн изрази надежда, че един бъдещ филиал на Пекинския университет би привличал студенти и от съседните на България държави. Ганчо Карабаджаков посочи, че подходящо място за строителството би могло да бъде старото военно училище, където още от следващата година започва оформянето на новия градски център.
Първи етап на партньорството между Община Велико Търново и Пекинския езиков университет ще бъде фестивал на китайската култура и изкуства, който да бъде организиран в старопрестолния град. В рамките на събитието може да бъде представена и дейността на висшето училище. В Старата столица могат да гостуват ансамбли и изпълнители от професионалните академии, с които университетът работи.
Мерките и етапите на партньорството ще бъдат очертани в двустранен меморандум, чието изготвяне предстои. С проекта на споразумението ще бъдат запознати и съответните министерства в Китай.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.