23.09.2018 10:00

20 000 души пред Царевец станаха част от кулминацията на тържествата за 110-годишнината от Независимостта

Над 20 000 жители и гости на Велико Търново се събраха във вечерните часове на празничния 22 септември пред крепостта Царевец, за да наблюдават кулминацията на тържествата по случай 110-годишнината от Независимостта на България. Ротите на Националния военен университет „Васил Левски“ изпълниха майсторски строеви хватки с оръжие, а председателят на 44-о Народно събрание Цвета Караянчева прие почетния строй. Последва тържествена заря проверка.
В словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов подчерта колко значимо както за България, така и за Европа е обявяването на Независимостта на България.
„В този велик държавнически акт изпъква силно българското национално достойнство и гордост. Това общобългарско дело се случва в Търново – историческата и духовна столица на България. Ние трябва да се гордеем с това, но и да помним, че този избор не е случаен. В Търновград целият български народ смело, решително и категорично заявява пред света, че България – свободна и съединена, ще бъде независима. Цар Фердинанд, министър-председателят Александър Малинов, правителството и народът в съзвучие показват, че България ще бъде силна, равноправна и независима европейска държава, каквато е била при великите Асеневци, при царете Борис и Симеон, при хан Крум и хан Тервел, при хан Аспарух. Затова Търново е символ на Независимостта и на държавността“, каза Даниел Панов.
„Наш дълг към славните българи от миналото е да помним делата им, да учим децата ни да познават историята, знаковите събития и българи, да обичат Велико Търново България“, завърши градоначалникът. Той изказа признателност и към хората, които преди 20 години поправиха една историческа неправда и възстановиха Деня на българската Независимост като официален празник.
Патриотично и емоционално слово произнесе и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
Вечерта завърши с прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, атрактивно съчетана с празнични илюминации.
В 21,00 ч. днес /23 септември/ ще бъде излъчен зрелищният 3D мапинг спектакъл, посветен на историята на България и Велико Търново. Арена на шоуто ще бъдат художествената галерия „Борис Денев“ и паметникът на Асеневци.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.