28.09.2018 10:00

Децата от Дневен център за деца с увреждания „Дъга“ участваха в концерт по научен проект за пиано „Моцарт“ на тема „Свиренето на пиано като метод за рехабилитация“

Впечатляващ концерт на пиано по Научен проект за пиано „Моцарт“ на тема „Свиренето на пиано като метод за рехабилитация“ изнесоха 12 деца и младежи с увреждания от Дневен център за деца с увреждания „Дъга“, гр. Велико Търново. Събитието се състоя на 26.09.2018 г. от 10:00 часа в Голяма зала на Община Велико Търново. Инициативата за провеждане на обучението и концерта е на немския научен екип с ръководител проф. Рене Лампе. Участието на децата е резултат на 6 месечна подготовка и усилена работа с тях от екипа на услугата и музикалните педагози Мартина Бакърова, Нина Иванова и Антон Благоев. При своите изпълнения малките пианисти бяха придружавани от родителите си и специалисти от Дневния център за деца с увреждания.

Научен проект за пиано „Моцарт“ на тема „Свиренето на пиано като метод за рехабилитация“ е разработен от преподаватели в Техническия университет в Мюнхен, Германия и финансиран изцяло от Фондация „Вюрт“ и Фондация „Хайделхоф“. Изследванията им са свързани с това как свиренето на пиано помага за развитие на мозъчната дейност и моторните движения на ръцете при деца с увреждания.

Преди началото на концерта проф. Рене Лампе – ръководител на научния екип, изнесе презентация и обобщи постигнатите резултати от децата, като отбеляза, че са надминати показаните първоначални очаквания. След проведени първоначални тестове на децата за замерване на моторните и слуховите им умения, екипът на проекта пренаписва нотния текст и го адаптира, като създава схема, на която всяка нота е маркирана с различен цвят, отговарящ на клавишите на пианото. За провеждане на обучението екипа на проекта предостави на Дневния център за деца с увреждания общо 17 пиана. В подготовката на децата се включиха световноизвестната пианистка Анна Горани и диригентът Гуидо Горна, които взеха участие и в концерта.

Събитието бе уважено от г-жа Росица Димитрова – Директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ при Община Велико Търново, г-жа Мая Пешева – Директор Дирекция „Социално подпомагане“ Велико Търново, служители от общинска администрация, общински съветници, специалисти и управители на социални услуги и много родители. В края на концерта г-жа Росица Димитрова поздрави талантливите деца и увери, че е поставено началото на ново партньорство, което ще продължи и занапред. За да уважи и аплодира изпълнението на малките пианисти, многобройната публика стана на крака.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.