06.12.2018 17:35

С Начална конференция стартират дейностите по проект “Изкуство и култура - общи трансгранични активи в подкрепа на устойчивото развитие на туризма”

Проектът е съфинансиран от Европейския Съюз чрез Европейски Фонд за Регионално Развитие по Програма за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България“ 2014 -2020

В рамките на проведената Начална конференция за стартиране дейностите по проект “Изкуство и култура - общи трансгранични активи в подкрепа на устойчивото развитие на туризма” на 03.12.2018г. в конферентната зала на хотел „Премиер“, гр. Велико Търново, пред обществеността бяха представени партньорите по проекта, съвместните проектни дейности, цели, целеви групи, както и бяха конкретизирани очакваните резултати, графика за изпълнение на дейностите и партньорствата по проекта. Конференцията се превърна в успешна публична медийна проява, насочена към обмяна на партньорски идеи и положителни практики за целесъобразното и навременно изпълнение на проектните дейности, като бенефициентите по проекта имаха възможност да се представят, както и да изложат очакванията си и идеите си за успешното реализиране на проектните дейности.

От страна на партньорите взеха участие за Водещия партньор:  г-н Ганчо Карабаджаков – Заместник – Кмет „Хуманитарни дейности“, Община Велико Търново, г-жа Мариела Цонева – Директор Дирекция „Проекти и програми“, г-жа Юлия Ликоманова – Мутафчиева- Ръководител проект, за Община Калафат, Румъния /Партньор 2 по проекта/:

 г-жа Ирина Стоеника – Сити мениджър; Г-жа Даниела Мучика – Заместник – Координатор проект; г-н Глонта Фанел – Координатор проект; за Фондация  „Лице за изкуство и култура“, гр. Плевен /Партньор 3 по проекта/- г-жа Габриела Антонова.

В рамките на публичния модул на конференцията, участниците от страна на партньорите представиха в своите презентации обзор на очакваните резултати и дейностите за всеки партньор, като г-жа Даниела Мучика, Заместник-координатор проект, Община Калафат представи предвижданите инвестиции в Двореца –музей „Маринку“, гр. Калафат за модернизиране на музея, допринасяйки за естетическия облик, превръщайки го в привлекателно място за туристите. С помощта на новите технологии, туристите и заинтересованите хора ще бъдат не само пасивни наблюдатели, които ще разглеждат експозиционната част в музея, но ще се потопят в атмосферата на сградата и духа на времето. Ще бъде използвана една смесица/симбиоза от различни дигитални похвати: използване на холограми, 3D печатни материали. Използваният иновативен подход, ще се примеси с класическия подход, което ще спомогне участниците в процеса на разглеждане на експозиционната част, да се превърнат в активни участници в процеса чрез внедряване на интерактивно оборудване, което ще се персонaлизира с всяка експозиционна площ и ще спомогне по индивидуален начин да се пресъздаде атмосферата, отчитайки социално- икономическия облик. С реализацията на проекта, ще се постигне интегриране на музея в международната мрежа на музеите, което ще допринесе за превръщането на обекта в център за успешна колаборация на иновативни културни инициативи.

Ръководител проект, от страна на Община Велико Търново, представи в обхвата на събитието основните дейности за Община Велико Търново, които включват превръщане на Художествена галерия „Борис Денев“, гр. Велико Търново в модерен център на изкуствата чрез въвеждане на мерки за енергийна ефективност, както и създаване на интегриран туристически продукт, включващ  тематични туристически маршрути от двете страни на р. Дунав. Прилагането на мерки за ЕЕ в Регионалната ХГ „Борис Денев“ няма естетически да се отрази върху фасада на сградата, като ще се запази функционалното разпределение и интериор. За модернизиране на емблематичната сграда, ще бъдат извършени ремонтни дейности с цел модернизиране и облагородяване на интериора и експозиционните площи, в т. ч. модернизация и внедряване на мерки за енергийна ефективност, монтиране на  енергоспестяващо осветление, внедрена отоплителна охладителна и вентилационна инсталация.

Конференцията приключи с реализиране на дискусионен модул с партньорите по проекта /членове на Съвместния екип за управление на проекта.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.