05.02.2019 15:00

70 000 лева за ин-витро подкрепа осигурява Община Велико Търново

За поредна година Община Велико Търново отпуска 70 000 лева по програмата за асистирана репродукция. Средствата във фонд „Ин витро” са заложени в бюджета за 2019 година, а към сумата влизат и преходните остатъци от предишните две години.
Приемът на документи за включване в програмата започва от днес /5 февруари/ и ще продължи до 5 март включително.
Фонд „Ин витро” осигурява целева помощ за семейства с репродуктивни проблеми. Всяка двойка може да кандидатства за еднократна финансова подкрепа в размер до 2000 лева. С тези средства се подпомагат изследвания, процедури и лечение на стерилитет.
Желаещите могат да получат необходимите формуляри на документите за кандидатстване в центъра за услуги и информация, който се намира на партера в сградата на Община Велико Търново, или да ги намерят на сайта www.veliko-tarnovo.bg.
Документите трябва да бъдат депозирани в центъра за услуги и информация. Кандидатурите ще бъдат обработени от специална комисия, в която участват лекари, акушер-гинеколози и юристи.
Програмата за асистирана репродукция е създадена през 2011 г., като заделените средства са 30 000 лева. По инициатива на кмета Даниел Панов бюджетът за фонд „Ин витро” е увеличен и през всяка от последните седем години е в размер на 70 000 лева. Подпомагането на двойките с репродуктивни проблеми бе кауза и на два коледни благотворителни бала на Велико Търново – през 2011 и 2016 година. От двете събития са събрани и отпуснати допълнително 21 296 лева.
Над 140 семейства са подпомогнати от началото на програмата за асистирана репродукция, част от които – над два пъти. 54 са новородените бебета, чиито родители са били включени в инициативата. Сред пеленачетата има и десет двойки близнаци.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.