06.04.2019 12:00

Кампания за кастрация на кучета и котки започва във Велико Търново и населени места от общината

Нова кампания за кастриране на бездомни и дворни кучета, както и на котки, започва от понеделник /8 април/ във Велико Търново и населени места от общината. Инициативата е съвместна – между Общината и фондация „Четири лапи“.
За първи път медицинските процедури ще бъдат осъществявани в лицензираната амбулатория, която функционира към общинския приют за бездомни кучета и е оборудвана със съвременна технология. Манипулациите ще бъдат извършвани от четирима ветеринарни лекари – по двама от приюта и фондацията, на които ще помагат ветеринарен техник и двама души за залавяне на животните.
В рамките на кампанията се очаква да бъдат обработени около 150 кучета, като част от тях ще са и от близките до Велико Търново села, както и над 200 котки. Активно ще съдействат доброволци от неправителствената организация „Приятели на животните ВТ“.
Графикът на работа е следният:
8 април - Велико Търново: промишлени зони, "Дервеня", кв. "Зона В";
9 април - Велико Търново, Дебелец;
10 април - Килифарево, Дебелец;
11 април - с. Ново село, с. Балван;
12 април - с. Никюп, с. Хотница, с. Дичин;
13 април - връщане на животните;
15 април - с. Арбанаси, с. Шереметя, с. Малки чифлик;
16 април - с. Самоводене, с. Ресен;
17 април - с. Леденик, с. Шемшево, Велико Търново - промишлени и вилни зони;
18 април - с. Беляковец, Велико Търново - промишлени и вилни зони;
19 април - с. Присово, град Велико Търново;
20 април - връщане на животните.
Настоящата акция е четвърта поред. Общо са обработени 1232 животни, като от тях 768 са кучета, а 464 – котки.Данните през годините показват, че благодарение на съвместните усилия на Община Велико Търново и Фондация „Четири лапи“ популацията на безстопанствените кучета в общината намалява.
От февруари общинският приют предлага безплатна кастрация на домашни и дворни кучета. След процедурите всяко животнополучава чип, а стопаните ще бъдат освободени от местната такса, която дължат.
Инициативата е част от политиките, които Община Велико Търново, чрез отдел „Околна среда“, провежда за намаляване на популацията от бездомни четириноги.От юни в приюта безплатно ще бъдат кастрирани и бездомни котки.
Повече информация може да бъде получена от експертите в отдел „Околна среда“ – на телефон 062/619-502.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.