09.04.2019 10:00

Янко Янев, председател на Апелативен съд – Велико Търново: „Търновската конституция е юридическото раждане на Третата българска държава“

Търновската конституция е първият нормативен акт от най-висока степен на Княжество България през 1879 година и това е безспорен исторически факт. От правна гледна точка това е юридическото раждане на Третата българска държава. Този процес се затвърждава през 1908 година с обявяване на Независимостта на България, с която преставаме да бъдем васал на Османската империя. Но докато обявяването на Независимостта има по-скоро значение на плоскостта на международното публично право, Търновската конституция изиграва огромна роля за укрепването и икономическото развитие на младата ни държава.
По една или друга причина съвременното ни общество не е достатъчно запознато с начина, по който е била приета Търновската конституция и събитията, които са съпътствали това паметно дело. Делото на първите ни законотворци, начинът на тяхната работа, процесите, които са се развивали покрай приемането  на основния ни закон, са важни уроци от историята, които трябва да заемат своето достойно място.
За това, какво е водило депутатите от Учредителното събрание, красноречиво говорят думите на един от бащите на Търновската конституция – водача на либералната партия Петко Каравелов: „Всяка власт, която се отдалечава от народа, пада като дърво, отсечено от корена си“.
Относно предложението на инициативния комитет от Велико Търново, датата 16 април да стане официален празник, аз подкрепям това становище, но в крайна сметка решението трябва да бъде взето от Народното събрание и Министерски съвет. За мен събитията на този ден от преди 140 години са достатъчно значими  и важни, за да намерят своето заслужено място в празничния ни календар, защото дължим това на личностите, ковали историята ни.
В навечерието на професионалния ни празник, искам да се обърна към всички колеги с думите, че ние, юристите, сме призовани да бъдем стожери на правовата държава. Пожелавам им повече спокойствие, но и много енергия , за да изпълним своята мисията пред обществото и пред самите себе си.
Велико Търново да получи статут на историческа и духовна столица на страната ни, а 16 април – Денят на Търновската конституция, да бъде обявен за официален празник в България - около тази кауза се обединиха видни великотърновски общественици, които за целта сформираха Инициативен комитет. Идеята се ражда във връзка с мащабните чествания и богата програма, посветени на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция, чиито център ще бъде Велико Търново. Кулминацията на събитията ще бъде на 16 април, когато в старата българска столица ще заседава тържествено 44-ото Народно събрание на Република България.
В поредица от интервюта, експозиции и мнения, ви представяме членовете на инициативния комитет, тяхната мотивация, убеждения и цели за осъществяване на каузата, която ги обединява.
Представяме ви и мненията на ръководителите на съдебните институции във Велико Търново.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.