04.04.2019 10:15

Уникалният „Концерт на 8 рояла“ ще гостува през ноември във Велико Търново

Концерт без аналогия ще зарадва почитателите на класическата музика в България тази есен.  За пръв път у нас /след грандиозния му успех в Германия/ ще бъде реализиран проект с подобен мащаб. Организаторите гарантират едно изключително преживяване за публиката в София, Пловдив, Варна и Велико Търново. В Старата столица концертът ще бъде на 21 ноември в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“.
„Концерт на 8 рояла" е едно от закриващите събития в програмата на „Пловдив 2019" и ще обедини четирите града, достигнали финалния етап на надпреварата за европейска столица на културата. На осемте рояла ще свирят 16 изпълнители, а в един и същ момент музикалната хармония ще бъде сътворявана от 32 ръце. Пианистите са от осем различни държави: Германия, Италия, Русия, Канада, Корея, Япония, Словакия, България, Филипините.
Идеологът  и създател на „Концерт на 8 рояла“ е българин - проф. Томислав Байнов, който от години гради впечатляваща кариера на германската и световна музикални сцени. С реверанс към почитателите на класиката, диригентът и музикантите са подготвили вълнуващо емоционално пътуване с композициите на Карл Орф, Джоакино Росини, Карл Черни, Рихард Вагнер, Дариу̀с Мийо̀, Джордж Гершуин и други.
"Убедени сме, че „Концерт на 8 рояла е събитие с голяма културна значимост, което ще предизвика сериозен интерес и отзвук в медиите, почитателите на класическата музика и цялата ни културната общественост", споделят от организаторите на събитията от „Класик Стейдж Ентъртейнмънт“.
Четирите концерта от турнето  ще се състоят през есента на 2019 година, както следва:
ПЛОВДИВ, зала С.И.Л.А – 16 ноември
СОФИЯ, Зала 1 на НДК – 18 ноември
ВЕЛИКО ТЪРНОВО – ДКС Васил Левски – 21 ноември
ВАРНА – ДКС Варна – 23 ноември
Билетите вече са в продажба в мрежата на Eventim, както и на каси в съответните градове.
За проекта:
Създателят  на проекта „Концерт на 8 Рояла“ е българският пианист и педагог проф. Томислав Байнов, който заедно с още шестима свои колеги основава Клавирен ансамбъл „Байнов” през 1989 г. Център на изявите на състава е Южна Германия, но много скоро популярността му става и международна. Особено атрактивни са телевизионните им изпълнения. Репертоарът обхваща както специално написани творби за четири и повече ръце, така и аранжименти на някои от най-популярните класически пиеси.
Клавирен ансамбъл „Байнов” е записал няколко изключително запомнящи се програми: „Шест ръце на едно пиано”, „Повече от 8 пиана”, „Пиана и перкусия”, „На живо в Люцерн”, „Карл Черни: Концертни квартети”.  Специалитет на ансамбъла са изпълнения на творби на шест ръце, но на един роял, или на 11 или 12 ръце на две пиана, също пиеси за повече от 8 пиана, дори до невероятния оркестър от 25 пиана.
Диригентът на концертите е Григор Паликаров – познат от Софийската опера и Classic FM symphony Orchestra, композитор, пианист, преподавател и член на MENSA. Носител е на множество национални и международни награди, дирижирал е по целия свят.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.