11.02.2019 14:45

Велико Търново даде старт на националния граждански диалог „Европа в нашия дом“

Образованието като национален приоритет бе водеща тема на първата дискусия

От Велико Търново стартира гражданският диалог „Европа в нашия дом“. Началото бе поставено във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ с темата за образованието като основен и всеобщ приоритет.
Форумът бе открит от кмета Даниел Панов, народния представител от Великотърновски регион и председател на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, министъра на образованието Красимир Вълчев, евродепутата от ЕНП Ева Майдел, областния управител проф. Любомира Попова, ректора проф. Христо Бонджолов. Участваха много представители на институции, организации, училища и университети, образователни експерти, студенти, народни представители, общински съветници.
„Вече втора година образованието е приоритет на правителството, на законодателната, и на местната власт. И държавата, и общините работим в тази насока. Целта на инвестициите в образователната инфраструктура, на ръста на заплатите и увеличаването на възможностите за обучение и квалификация на учителите е тази професия да има своето заслужено обществено признание, достойнство, но и да бъде атрактивна за хората, за които просветата е кауза“, коментира Даниел Панов.
Кметът на Велико Търново подчерта важността на европейската солидарност за модернизацията на училищата и детските градини. До края на 2019 година в цялата страна ще бъдат обновени 500 училища и детски градини, а инвестициите само по ОП „Региони в растеж“ са за 700 милиона лева. Почти половината от тези средства са финансов ресурс за училищата и детските градини в 39-е общини бенефециенти по програмата. Велико Търново също е част от този мащабен процес с модернизацията на ДГ „Ален мак“, „Рада Войвода“ и „Пролет“, на СУ „Владимир Комаров“, СУ „Георги Раковски“ и Спортното училище, добави Панов. Той акцентира и върху процеса на адаптиране на учебните планове спрямо пазара на труда и бъдещите професии.
Народният представител Цветан Цветанов бе категоричен, че инвестициите в образованието са инвестиции в бъдещето. Той подчерта, че тази секторна политика има най-голямо отношение към бъдещия просперитет на България, а по темата за образованието е важно да има консенсус между всички политически партии и институции.
„Разговорът за образование е най-важен, защото е за бъдещето на нашите деца. Формулата за справяне с най-важните предизвикателства е да сме в постоянна комуникация и да работим заедно с институционалните партньори. Тогава има резултат“, каза министър Вълчев по повод работата на екипите от механизма за обхват на всички деца и ученици в образователната система. За година и половина са записани близо 40 000 деца, но по-важното е да се работи с тях всеки ден, добави още Красимир Вълчев. По думите му се предвижда подкрепа за креативните учители и за развитие на културата на иновации в училищата.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.