21.04.2019 16:00

Награди на XVI-то международно изложение „Културен туризъм 2019“ – Велико Търново

Наградите на Международното изложение „Културен туризъм” бяха връчени в петък вечерта – на 19 април т.г. в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ във Велико Търново. Участниците аплодираха обявяването на Голямата награда на изложението „Личност с принос за развитието на културния туризъм в България", която тази година беше присъдена на известния журналист, водещ и пътешественик Симеон Идакиев. Индивидуалното отличие, единствено по рода си най-престижно признание за личните усилия и постижения в областта на културния туризъм, е признание за 50-годишната му професионална работа в телевизионния и радио ефир, за неговите над 450 филма и над 10 книги.
Организационният комитет на Международното изложение „Културен туризъм” присъди наградата за атрактивно  представяне на туристическа дестинация на община Разград. Наградата е оценка за усилията на администрацията, бизнеса и сдруженията да развиват и популяризират своя уникален туристически продукт.
Наградата за ефективно управление на комплексен туристически продукт беше присъдена на Община Стара Загора. Този приз отличава професионализма, вдъхновението и креативността на екипа, който управлява и развива дестинацията за културен туризъм. Тази година наградата се присъжда на общината, която има основание да се похвали със сериозни инвестиции в туристическа инфраструктура и с умението по съвременен начин да промотира културно-историческото наследство на своята територия.
Наградата за  дебют в Международното изложение „Културен туризъм” има за цел да поощри участници, които за първи път търсят изява за туристическия потенциал на своите дестинации или продукти и по този начин да насърчи тяхната активност в промотирането на региона. Организационният комитет на изложението връчва отличието като знак за благодарност към новите изложители, новите членове в клуба на най-добрите дестинации за културен туризъм. Наградата тази година получи Община Перущица. Наградите на трите общини връчи лично кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Панов.
За седма поредна година на МТИ „Културен туризъм 2019" бяха обявени наградите на Националния конкурс READ& TRAVEL  („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ“). Членовете на журито с председател доц. д-р Соня Алексиева връчи отличията си в отделните категории като започна с Голямата награда на журито за най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2018 г. В тази категория победител е Общински институт „Старинен Пловдив" за „Празник на Стария град 2018“ под мотото „По трихълмието на времето“. Поощрителна награда получи „Фестивал на чипровския килим“ на Община Чипровци.
В категорията за най-интересни туристически издания за 2018 г. първо място спечели уникалната книга „Българските планини“ с автор Момчил Цветанов на издателство „Домино“ - Стара Загора. С поощрителна награда журито отличи албума „75 години Исторически музей – Панагюрище” на екипа на музея с научен ръководител доц. д-р Атанас Шопов на издателство „ФАБЕР“.
В най-оспорваната тази година категория за най-добър туристически сайт/мобилно приложение първо място спечели китайската версия на www.visitsofia.bg, която заслужи ОП „Туризъм“ при Столична община. Поощрителна награда получи клъстер „Фестивалите в България" за www.fest-bg.com.
Екипът на БНТ – РТВЦ - Варна спечели първа награда за поредицата „№ 1 – Туризмът“ в категорията за най-ефективни рубрики и репортажи за 2018 г. С първа награда в категорията за най-оригинални плакати за събития в областта на културния туризъм журито отличи плаката на „ФЪН ПОЙНТ“ ЕООД – Варна.
Церемонията по награждаването завърши с връчване на наградата „Асеневци“ на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) на Петър Паунов, кмет на Община Кюстендил, с която развитието на общината в областта на културния туризъм.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.