24.05.2019 15:00

Празнично обръщение на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов

Уважаеми учители и преподаватели,

Уважаеми дейци на културата, изкуствата и духовността,

Скъпи великотърновци,

 

Днес отбелязваме Деня на българската просвета, култура и писменост – 24 май. Денят на буквите е изключителен по своята същина и е най-българският празник!

Само ние, българите, почитаме така нашата писменост, култура, просвета и духовност. Ние имаме своя песен, която е толкова силна, колкото националния ни химн. И това е Българският всеучилищен химн, започващ с думите „Върви, народе възродени“.

Нека помним, че буквите са извор на знания. Те ни разкриват пъстротата на света, помагат ни да бъдем по-добри, да мечтаем, да постигаме целите си.

Най-важното е да се гордеем със своя град и държава – Велико Търново и България! Светите братя Кирил и Методий създадоха буквите. Княз Борис I Михаил спаси тяхното дело, а учениците им го продължиха. Продължиха го и св. Теодосий Търновски, св. Патриарх Евтимий, Владислав Граматик, цялата Търновска книжовна школа, за да бъде българската азбука извор на просвета и духовност за целия славянски православен свят.

Азбуката е едно от най-големите български достижения, но с европейска и световна величина.

Ние, великотърновци, като жители на Историческата и духовна българска столица, трябва да сме горди с този факт, трябва да предаваме тези знания на децата и бъдещите поколения! Защото именно чрез книгата, буквите, чрез културата Търновград е Историческа и духовна столица на България от много векове насам!

Благодаря ви, скъпи учители и родители! Благодаря ви, че децата на Велико Търново са възпитани в дух на родолюбие, че споделят най-важните ценности - добротата и солидарността.

На вас, скъпи абитуриенти, пожелавам винаги да носите Велико Търново в своите сърца и с гордост да казвате, че сте учили във вечната българска столица.

Благодаря на всички дейци на изкуствата, културата, духовността, на хората в читалищата и музеите, на преподавателите от университетите и академичната ни общност. Чрез вас Велико Търново и днес е образователен, културен и духовен център.

Бъдете здрави, силни, мотивирани и все толкова отдадени на Историческата и духовна столица.

Дни като днешния ни обединяват. Те ни показват, че българският дух е силен и несломим. 24 май ни учи, че нищо не е по-важно от каузата, наречена България, от доброто на българския народ. Нека винаги говорим с добро за България и българите.

Четете историята, вникнете в мъдростта на предците ни. Те ни завещаха да бъдем единни и България да бъде над всичко. Това е единственият ключ към успеха пред Велико Търново, пред всеки град, пред нашата държава.

Честит празник!

Честит Ден на българската просвета, култура и писменост!

Даниел Панов

Кмет на Велико Търново

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.