28.05.2019 17:30

121 кучета и 136 котки бяха кастрирани и обезпаразитени във Велико Търново

257 бездомни животни бяха кастрирани и обезпаразитени при голяма кампания, провела се на територията на Велико Търново и общината. 121 от тях са кучета, а 136 – котки. Инициативата бе съвместно дело на Общината и фондация „Четири лапи“ и бе пета поред. Шаровците са обработени срещу кучешка тения, а на всички животни са поставени и ваксини против бяс.
Процедурите бяха извършени от екип от висококвалифицирани ветеринарни лекари и обслужващ персонал. След провеждането им всяко животно е върнато в района, в който е било заловено. Експертите обясняват, че ако едно куче или котка не бъде обратно в своята територия, то последната се заема от две други.
Кампанията е пример за успешното партньорство между местната власт и неправителствения сектор по обществено значими каузи. Инициативата бе част от политиките, които Община Велико Търново, чрез отдел „Околна среда“, провежда за овладяване на популацията на безстопанствени кучета и котки.
Кастрацията е най-хуманният начин за намаляване на броя на бездомните четириноги, а методът получава признание и от Световната здравна организация. В тази връзка Община Велико Търново уведомява, че от 3 юни във ветеринарната амбулатория към общинския приют за безстопанствени кучета започва безплатна кастрация както на улични шаровци и котки, така и на дворни. Предварително записване може да бъде направено на телефони 062619502 и 062619522.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.