18.07.2019 18:00

Велико Търново си спомни за Васил Левски и почете 182 години от рождението му

Велико Търново си спомни за Апостола на свободата Васил Левски и почете 182-годишнината от рождението му. На паметника на Дякона цветя в знак на признателност поднесоха кметът на Старата столица Даниел Панов и регионалният министър Петя Аврамова.
В следобедните часове на 18 юли се състоя военен ритуал, по време на който обществеността засвидетелства своята признателност към българския национален герой.
Венци и цветя на паметника на Дякона поднесоха заместник-кметовете Снежана Данева-Иванова и проф. Георги Камарашев, жители на старопрестолния град, представители на институции, организации и сдружения. В почетен марш край мемориалния символ премина караул от Националния военен университет „Васил Левски“, а слово за Апостола произнесе ректорът на висшето училище бриг. ген. Пламен Богданов.
Припомнено бе, че Дякон Левски е роден в бурни времена и е израснал с идеите на Българското Възраждане. Затова още от ранна възраст той познава до болка тревогите, мечтите и стремежите на българския народ. Негови спътници са даскалите, свещениците, интелигенцията. Осъзнал, че силата на българската нация е в самата нея, Апостола обвързва целия си живот с дългия и труден път към свободата, към отхвърлянето на петвековното османско робството.
Идеолог, водач, вдъхновител на всички българи по пътя им към свободата, Васил Левски винаги ще бъде сред най-обичаните и велики българи, с най-високо място в националния ни пантеон, бе общественият отзвук от честването.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.