06.09.2019 14:35

Велико Търново тържествено отбеляза 134 години от Съединението на България

Кметът Даниел Панов: „Нека днес бъдем искрени родолюбци, каквито бяха предците ни“

Велико Търново тържествено отбеляза навършването на 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Стотици жители и гости на града, заедно с кмета Даниел Панов уважиха честването, започнало по традиция с военен ритуал и с химна на Република България. Последва слово на градоначалника, в което той подчерта изключителния общобългарски характер на Съединението.
„Отекнало в световните хроники с думите „чудо”, това славно, дори епохално по своя характер общобългарско дело е ярък израз на силата на нашия народ. На 6 септември 1885 година предците ни от двете страни на Стара планина впечатляват цяла Европа със своята смелост, със своята решителност, но най-вече – с родолюбието и искрената обич към своята родина България. Едва седем години след несправедливия Берлински договор историческата правда поне отчасти е възстановена. Народът, живеещ на север и на юг от Балкана отново става част от една цяла държава. Дори Великите сили остават безсилни пред волята на нашия народ да бъде свободен, но и обединен“, каза в словото си Даниел Панов. Той продължи с думите, че Съединението е сред онези паметни събития, които носят силно чувство на национална гордост във всеки българин и жител на Историческата и духовна столица на България – Велико Търново. Панов припомни, че именно в старопрестолния град е направена първата и много решителна стъпка в борбата за национално обединение - още през август 1878 година в Хаджи-Недялковата къща търновци създават първия комитет „Единство“. „Трябва да помним, че Джорджо Момчев, Георги и Никола Живкови, Стефан Стамболов, Любен Каравелов, архимандрит Стефан, Цани Гинчев, д-р Стат Антонов – те са първите идеолози на Съединението“, продължи Даниел Панов.
„Нека всеки от нас днес се запита – защо успява Съединението? Защо след пет века под робство малка България се опълчва силно и резултатно на Великите сили? Отговорът не е труден –  заради обединението, задружните усилия, единството между народ и политици, между управляващи и опозиция. Светлите бъднини пред България и пред българския народ са поставени на най-високо място и изместват лични и политически пристрастия и амбиции. Искрено вярвам, че днес също можем да бъдем единни. В името на по-доброто бъдеще пред нашите деца. Искрено вярвам, че политиката следва да бъде съревнование на идеи, конкретни решения и мерки именно за това по-добро бъдеще, а не арена на негативизъм, фалшиви новини и провокации.
Това е заветът, който ни оставиха нашите предци и да го следваме е начинът да се докажем като техни достойни наследници. Вечната мъдрост „Съединението прави силата“ ни учи точно на това“, завърши Панов.
С литературна композиция ученици от припомниха историческите събития от 6 септември 1885 година. Пред паметника „Майка България“ жители и гости на града, също депутати, общински съветници, представители на двата университета, на организации и сдружения поднесоха венци и цветя в знак на признателност към българските герои.
Честването завършва в 21,30 ч. тази вечер с прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.