27.02.2013 15:00

Първата порта на крепостта Царевец ще бъде закичена с мартеница

Проект „Мартеницата - българския символ в Европа” - част от кандидатурата на регион Велико Търново за Европейска столица на културата

  Във Велико Търново с духа на философията на Европейската столица на културата, събитията няма да са съсредоточени само на едно място. На 1 март Баба Марта ще дойде пред крепостта Царевец. Ще се включат деца от детски градини, ученици от основния курс. На възлови места ще бъдат монтирани еднометрови мартеници, заедно с логото на кандидатурата на регион Велико Търново за Европейска столица на културата. Баба Марта, сестрите и внуците й ще раздават на децата мартеници като подарък. В парк "Марно поле", в програмата по отбелязване на 1 март, ще се включи арт група „Таралеж”. В парка ще бъде организирана инициативата ха-мартеници.

В пространството на Марно поле ще бъдат разпънати хамаци, пълни с мартеници и всеки желаещ ще има възможност да се закичи с мартеница от тях. Теодора Димова ще преобрази дърво в мартеница, опаковайки го по атрактивен начин в бяло и червено. Ирена Карастаматова и Бояна Русева ще забавляват публиката с въртене на пой, рисувайки мартеници във въздуха. Музикална и театрална къща ще импровизира с публиката на тема ‘’Баба Марта и Дядо Марто’’. Ще бъдат разиграни няколко игри, в които публиката ще вземе участие, заедно ще изрисуват в бяло и червено играта ‘’Дама’’. Всички гости ще бъдат закичени с мартеници, осигурени от Община Велико Търново. Мартеници ще бъдат закичени на всички културни институти в града. Символично ще бъда закичена и първа порта на крепостта Царевец, Мултимедийният център, сградата на Музей ‘’Възраждане и учредително събрание’’. Художествената галерия изработват голяма мартеница, която да бъде поставена на фасадата.
В събота в сградата на общината се проведе работилница за мартеници и бяха изработени около 1500 мартеници. Днес мартеници правят и в изложбени зали ‘’Рафаел Михайлов’’.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.