27.06.2020 10:00

Велико Търново изпраща по царски своите абитуриенти

Чартърен безплатен автобус е осигурен за дефилетата

Над 250 абитуриенти от Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ и Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ дадоха старт на първите по рода си царски абитуриентски дефилета на Царевец. Зрелостниците преминаха по червен килим, разположен от площад „Цар Асен I” до Първа порта, където ги посрещна кметът Даниел Панов. В крепостта младите хора бяха приветствани от цар, царица и болярска свита, а до Пирамидата на Независимостта отличниците получиха своите специални ленти.
Царското изпращане на абитуриентите е жест към тях заради отложените във времето балове. Тази вечер дефилетата на Царевец продължават – в 17,30 ч. и в 19,30 ч. на Царевец ще бъдат близо 260 зрелостници от ПМГ „Васил Друмев”, Американски колеж „Аркус”, Професионална гимназия по моден дизайн и СУ „Емилиян Станев”.
Затворени за движение от 16,00 ч. до 21,00 ч. днес и утре ще са площад „Цар Асен I“ и улиците „Велчо Джамджията“, „Иван Вазов I”, „Читалищна“, „Михаил Кефалов“ и „Св. Климент Охридски“ (от каменния мост до площада пред Царевец). За живеещите в кв. „Асенов“ обходният маршрут е през кв. „Света гора“ и Южния пътен възел, а за транзитния трафик по направления север и североизток /Арбанаси, Горна Оряховица, Русе и др./ - през Южния пътен възел и с. Шереметя. В рамките на Велико Търново те ще бъдат пренасочвани още в района на Централна поща.
От площада край паметника „Велчова завера“ в посока Царевец ще бъдат пропускани единствено автомобилите с абитуриентите и техните близки. Зрелостниците ще слизат в района на Музей „Възраждане и Учредително събрание“ и ще продължат пеша към Царевец. Водачите на автомобилите ще бъдат насочвани към прилежащите улици и паркинги.
За придвижването на близките на зрелостниците, Община Велико Търново пуска и специален чартърен автобус. Линията тръгва от паркинга до парк „Марно поле“ (зад сградата на Военния клуб) и достига до площад „Велчова завера“. Автобусът е безплатен и се движи от 16,00 ч. до 19,00 ч. на всеки 30 минути.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.