24.08.2020 14:30

Оперетата „Хубавата Елена“ на 26 август в „Сцена на вековете“ на Царевец

След огромен успех край морето, премиерният спектакъл на Държавна опера – Варна, ще гостува на крепостта Царевец в старопрестолния град Велико Търново. Началото е в 21:00 ч.

„Хубавата Елена“ от Жак Офенбах - една от най-новите постановки на Държавна опера – Варна, която преди броени дни обра овациите на премиерата си в Летния театър на морския град, ще бъде представена на фестивала „Сцена на вековете“ във Велико Търново. Постановката е на 26 август от 21:00 в крепостта Царевец, а ценителите в старопрестолния град вече очакват с интерес поредния спектакъл от превърналите се в традиция гастроли на Варненската опера.
Ефектният декор и античните костюми ще се впишат в историческата среда на крепостта със стил, а солистите, хорът, балетът и оркестърът на Театрално-музикален продуцентски център-Варна, окрилени от успеха на премиерата, ще поднесат пищно зрелище, сплетено от драматична игра, оперно пеене и танц.
Постановката е на доайена на оперетното изкуство у нас проф. Светозар Донев, хореограф е Анна Донева, сценограф - Иван Токаджиев, костюмограф - Ана-Мария Токаджиева. Диригент на спектакъла във Велико Търново ще бъде Стефан Бояджиев, диригент на хора - Цветан Крумов. В главните роли ще влязат актьорът от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Александър Мутафчийски – Менелай, заедно със солистите на Варненската опера Пламен Долапчиев - Парис и Велин Михайлов - Калхас, а в ролята на Хубавата Елена ще видим Илина Михайлова.
Популярен като баща на оперетата, Жак Офенбах пише повече от 100 музикално-сценични произведения, белязани от гениална мелодичност, парижка изтънченост и френско остроумие. "Хубавата Елена" среща първата си публика през 1864 г. в Париж и оттогава шества по сцените на Европа и света, радвайки публиката с ефектна музика и пищна визия. А ироничният поглед към нравите от края на 19. век, вплетени в историята от времето на Троянската война, ни насочва да търсим паралели и в нашето съвременно общество.
За спектакъла проф. Светозар Донев споделя:
„Това е втората оперета на Жак Офенбах, който създава и развива жанра на малката комична опера. Враговете на оперетата казват, че жанрът е еклектичен, защото има много елементи от други жанрове – театър и музика, но Офенбах така ги организира, че става бащата на един нов жанр. В „Хубавата Елена“, той използва античен сюжет, за да каже нещо много съвременно за тогавашното френско общество. Артистите, които ангажирахме в спектакъла, са отлични и като оперни изпълнители, и като драматични актьори, и като танцьори. А диригентът Кръстин Настев навлезе много бързо в оперетния жанр. Вярвам, че всички заедно ще зарадват публиката.“
Специален подарък от Община Велико Търново за зрителите на спектакъла ще бъде аудио-визуалното шоу "Царевград Търнов - звук и светлина", което ще бъде излъчено след края на представлението.
Билетите за оперетата „Хубава Елена“ на 26 август са на цени от 25 до 45 лв.

 

 
© 2021 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.