24.09.2020 16:00

Концертът „Годишните времена“ на Царевец – официален поздрав за българите в 12 държави навръх Независимостта

Концертът „Годишните времена“ на световноизвестния цигулар Веско Ешкенази и Плевенската филхармония на Царевец бе официален поздрав за българските общности във Великобритания и още 11 европейски държави навръх Деня на Независимостта – 22 септември. Музикалното събитие бе сред акцентите в програмата на Летния оперен фестивал „Сцена на вековете“ и премина при много голям интерес във Велико Търново на 21 август.
Блестящото изпълнение на Веско Ешкенази и музикантите от Плевенската филхармония на откритата сцена на Двореца на българските царе бе излъчено едновременно от Българските културни институти в 12 европейски столици – на 22 септември от 19,00 ч. централно европейско време.
Програмата на концерта включваше музикалните цикли „Четирите годишни времена“ от Антонио Вивалди и от Астор Пиацола. Ярки представители на различни музикални култури, двамата композитори дават различни версии на една и съща тема. Музика, написана в началото на XVIII век в Италия – изящна и поетична, която разказва за природата, както и музика на страсти, на светлина и мрак, на любов и омраза, сътворена в средата на XX век в Аржентина. Двете версии прозучаха в една и съща концерта вечер, майсторски съчетани и при неповторимата атмосфера на историческия хълм Царевец.
Концертът, провел се във Велико Търново и излъчен на 22 септември, бе под патронажа на Министерството на културата. Линк към концерта.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.