23.10.2020 16:00

С театрална възстановка и изложба бе представена нова книга за живота и делото на Марко Тотев

В Музей „Възраждане и Учредително събрание“ бе представена новата книга на историка и общественик от Велико Търново Катя Митова–Ганева – „Познатият непознат Марко Тотев“. Събитието бе съпътствано от атрактивна театрална възстановка и изложба с ценни документи, снимки и вещи на Марко Тотев.
Представянето на книгата бе уважено от кмета Даниел Панов, председателя на Конституционния съд проф. Борис Велчев, конституционния съдия проф. Атанас Семов. Сред гостите бяха историци и общественици от Инициативния комитет за обявяване на Велико Търново за историческа и духовна столица на България, юристи, магистрати и адвокати от цялата страна.
„Книгата разказва за живота на изключително ерудиран, образован общественик, с голям авторитет и силна обществена позиция, с богат юридически опит – Марко Тотев. Съратник на Стефан Стамболов, председател на Читалище „Надежда” в период от своя живот, търновецът Марко Тотев е сред онези бележити предци, с които трябва да се гордеем. Пряк свидетел на всички значими държавнически събития, случили се в Търново след Освобождението, Марко Тотев израства и се нарежда сред най-уважаваните юристи, положили основите на адвокатурата в България. И личността му далеч не е нарицателно на човек без късмет, а голяма част от анекдотите, свързани с личността му, са измислени от самия него,“, бе отзвукът от представянето.
Трудът на Катя Митова-Ганева бележи първата годишнина от признанието на Велико Търново за историческа и духовна столица, подчерта издателят и общински съветник Нейко Генчев. Сред гостите бе и правнукът на Марко Тотев – историкът Николай Марков.
Книгата е издадена и с подкрепата на адвокатите Йордан Цветанов и Веселка Коева.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.