31.05.2021 16:20

Във Велико Търново гостува изложбата „Кирило-Методиевски мотиви върху словашки пощенски марки“

Изложбата „Кирило-Методиевски мотиви върху словашки пощенски марки“ гостува във Велико Търново. Експозицията е подредена във фоайето на Общината и ще бъде на разположение на великотърновци и гостите на града до края на настоящата седмица – 4 юни включително. Поводът е честваният Ден на светите братя Кирил и Методий“, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.
Изложбата бе открита от заместник-кмета на Велико Търново Снежана Данева-Иванова и посланика на Словашката република в България Н. Пр. Мануел Корчек.
Подредените пана представят периода на пристигането на светите братя Кирил и Методий на територията на днешна Словакия, на историята на Великоморавия и началото на християнството в Словакия. Темите са артистично изобразени на пощенските марки. Подготовката на експозицията е на Посолството на Словашката република в София в сътрудничество със Словашките пощи и Пощенския музей в град Банска Бистрица.
Снежана Данева-Иванова и посланик Мануел Корчек обсъдиха възможностите за засилване на контактите и двустранното българо-словашко партньорство през призмата на градовете, образователните институции, културата и културните събития, инвестициите и бизнеса.
Дипломатът прояви интерес към мерките за енергийна ефективност и в частност – към програмата за саниране, която се приема много добре от хората. Снежана Данева-Иванова посочи, че през последните години това е било водещ приоритет и на национално ниво – от последното редовно избрано правителство, и на местно – от страна на общината. В резултат с нова визия и в отлично състояние във Велико Търново са десетки ремонтирани жилищни сгради, училища, детски градини и др. При настоящата обстановка в страната обаче бъдещето на програмата е неясно, което е притеснително за общините, посочи заместник-кметът.
Друга от темите по време на срещата бе свързана с добрия опит и практики на Община Велико Търново при управлението на европейските проекти и целесъобразните инвестиции на средства в инфраструктура, образование, социални дейности, култура и туризъм и др. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.