29.03.2013 18:00

Кметът на Община Велико Търново прие Посланика на държавата Израел Негово Превъзходителство г-н Шаул Камиса - Раз

  По време на срещата с кмета на общината Негово Превъзходителство заяви, че е водил разговори за това, че след възстановяване на Медицинският колеж ще бъде оказана помощ за да бъде създадена специалност „Здравен мениджмънт” във ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий”. Ще бъде изготвен план за академично сътрудничество.

Посланика е присъствал и на откриване изложба, посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи.

„Съчетанието между древна история и млади хора прави от Велико Търново един уникален град! Кръвта ми е великотърновска” , каза Негово Превъзходителство. Той потвърди, че се чувства прекрасно в Старата столица и има особено добри чувства към града и неговите хора.

Кмета на общината получи официална покана за събитието, с което ще бъде отбелязан Националният празник на Израел на 18 април в София.

Посланикът е провел разговори в страната си след срещата си с г-н Панов при предходното си посещение, относно възможността за сътрудничество и партньорство с град в Израел. Понеже Йерусалим е град с особен статут на практика е много трудно да сключва споразумения за партньорство и сътрудничество с чуждестранни градове.

Негово Превъзходителство е разговарял за възможност да се проучи сътрудничество между Велико Търново и град, който се намира в  района на Хайфа.

Посланик Раз сподели, че израелски компании проявяват интерес към технологии, свързани с добиването, преноса и доставката на питейните води, както и компании, които имат интерес от инвестиране в енергийният сектор.

Ще бъде проучена възможността летният оперно - балетен фестивал „Сцена на вековете” да си сътрудничи с подобен фестивал, който се провежда в пустинята Негев в Израел.

Има голям интерес от страна на туристи от Израел към посещение във Велико Търново. Огромната част от туристите, посетили Старата столица остават доволни от посещението си и са споделяли с Посланика удовлетворението си от прекрасните преживявания, които са имали в града и региона.

Даниел Панов сподели, че се радва от факта, че отношенията на Велико Търново с част от побратимените градове активно се икономизират. Кмета сподели удовлетвореността си, че отношенията ни с побратимените градове напоследък се разширяват и извън традиционните сфери на туризма и културата.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.