22.07.2021 15:30

Във Велико Търново: Международният фолклорен фестивал се завръща с културата и традициите на Балканите

23-о издание на Международния фолклорен фестивал ще се проведе във Велико Търново от 25 до 29 юли. Популярното събитие се завръща в културния календар на старопрестолния град след година пауза заради пандемията. В продължение на седмица почитателите ще се докоснат до културата, обичаите, традициите и фолклора на Балканите.
Програмата на Международния фолклорен фестивал бе анонсирана от директора на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в общината Нелина Църова и от Емил Павлов – президент на CIOFF – България. На сцената на Летния театър ще се изявят десет състава и общо над 310 изпълнители от България, Хърватия, Северна Македония, Румъния, Сърбия и Турция. Сред тях са и домакините от Професионален фолклорен ансамбъл „Искра“ и Фолклорен ансамбъл „Търновче“. ПФА „Искра“ ще представят най-новия си спектакъл „Искри“, създаден по повод 125-годишнината от основаването на Читалище „Искра“ и 60-годишнината на фолклорната формация към културното средище.
Нелина Църова подчерта, че Международният фолклорен фестивал е сред най-обичаните летни събития в старата столица и колкото и опасен и страшен да е Covid-19, този вирус не може да отнеме желанието и жаждата на хората за култура.
Фестивалът започва в 18,00 ч. на 25 юли с дефиле по главната улица „Васил Левски“ и с церемония пред Община Велико Търново. В 19,30 ч. е официалното откриване на сцената на Летния театър в парк „Марно поле“. Фестивалните вечери от 26 до 29 юли са с начало 20,00 ч. и със свободен вход.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.