23.08.2021 09:00

„Вълшебната флейта“ за първи път под звездното небе на Царевец

На 26 август  от 21,00 ч. за първи път под звездното лятно небе на крепостта Царевец във Велико Търново ще бъде представена операта „Вълшебната флейта“ от Волфганг Амадеус Моцарт. Спектакълът на Варненската опера е седмото заглавие от афиша на VI Летен фестивал на българските оперни театри „Сцена на вековете“.              
"Вълшебната флейта” е последната опера на Моцарт. Писана е в годината на неговата смърт – 1791. Операта е в две действия, в популярната по онова време форма зингшпил, която включва едновременно говорни диалози и пеене. Създадена е по либретото на Емануел Шиканедер – известен за времето си актьор, режисьор, автор на пиеси, импресарио, както и извънреден ценител на таланта на Волфганг Амадеус.
Премиерата е на 30 септември в извънградския „Freihaus Theater”, а самият Моцарт дирижира оркестъра.
Най-известните части от операта са дуетът на Папагено и Папагена и арията на Царицата на нощта за колоратурен сопран, която намира място и в Златната плоча на Вояджър от 1971 г. с изпратените в Космоса  записи, представящи културното разнообразие на Земята.
Режисьор на спектакъла на Варненската опера е румънеца Антониу Замфир,  сценографията и костюмите са на Ася Стоименова, а диригент ще е Стефан Бояджиев.
В ролята на Памина на Царевец ще излезе великотърновската оперна певица и солистка на Варненската опера Мария Павлова. Тамино ще е Георги Султанов, Царицата на нощта - Пламена Гиргинова, Папагено - Иво Йорданов, Зарасто ще е Гео Чобанов, а Папагена - Лилия Илиева. В спектакъла ще участват солисти, хор и оркестър на Държавна опера Варна.
След края на спектакъла, като подарък за зрителите, ще бъде излъчен аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина“.
Фестивал „Сцена на вековете“ 2021 продължава  на 26 август с още един спектакъл на Варненската опера -  мюзикъла „Човекът от Ла Манча“. На 4 септември на Царевец ще е спектакълът „Поетите и музиката“ на Пловдивската опера, а финал на сезона ще постави Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ с мюзикъла „Българи от старо време“ на 10 септември.
Летен фестивал „Сцена на вековете“ е най-успешният и дългогодишен културен проект на Община Велико Търново, който се реализира с подкрепата на Регионалния  исторически музей и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“. Музикалният форум е носител на  престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2021-2022.
Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на https://www.eventim.bg/bg/ и в Туристически информационен център на ул. ”Христо Ботев” № 5във Велико Търново.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.