20.09.2021 10:30

Празник сред природата зарадва деца и младежи от три социални услуги във Велико Търново

С много игри и настроение в три от центровете за настаняване от семеен тип за деца/младежи с/без увреждания във Велико Търново отбелязаха шест години от разкриването им. В парк „Ксилифор“ малчуганите, младите хора и екипите на услугите организираха забавни спортни занимания.
В игрите се включиха и гостите на празника, сред които Росица Димитрова – директор на общинската дирекция „Социални дейности и здравеопазване“, Катерина Златкова-Дончева – председател на Сдружение „ЗОВ-България“, доброволци и приятели.
Миглена Кюркчиева-Енчева - управител на трите услуги, благодари на колегите си за успешната екипна работа и на гостите за доброто партньорство, подкрепата и всеотдайността в грижите за децата и младежите. Думи на признателност изказа и Росица Димитрова. Тя пожела на малчуганите и учениците от трите услуги много успехи през новата учебна година, здраве и сбъднати мечти.
Днес в трите ЦНСТ са настанени общо 14 младежи с увреждания и 25 деца без увреждания. А през изминалите шест години грижа и подкрепа са получили 77 деца и 23-ма младежи с увреждания.
За този период 52 деца са напуснали социалната услуга. Двадесет от тях са върнати в средата, от която са взети, шест са започнали самостоятелен начин на живот, девет са настанени в друга социална услуга. Настанени в приемно семейство са две деца, а осиновени са петнадесет малчугани.
Миглена Кюркчиева-Енчева сподели за изградената доверителна връзка с децата, които след напускане на услугата продължават да търсят съвети и подкрепа от екипа. Тя представи и добри примери за успеха и ефективността при работата с младежите с увреждания, сред които е и Александра. През последните 2 години тя работи по различни програми насочени към хора с увреждания. И понастоящем тя е трудово заета на постоянен трудов договор.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.