02.02.2022 15:30

Общественикът Нейко Генчев е новият заместник-кмет на Велико Търново с ресор „Хуманитарни дейности“

Общественикът и издател Нейко Генчев е новият заместник-кмет на Велико Търново, който поема ресора „Хуманитарни дейности“. Под негово оперативно ръководство ще бъдат общинските структури, ангажирани с политиките в сферата на културата и изкуствата, образованието, младежките дейности и спорта, социалните дейности и здравеопазването. Той се присъединява към екипа от заместници на кмета Даниел Панов, в който са още Снежана Данева-Иванова („Финанси“) и проф. Георги Камарашев („Строителство и устройство на територията“).
Нейко Генчев е сред обществениците във Велико Търново, които бяха обединени от кмета Даниел Панов и инициираха официалното признаване на старопрестолния град за историческа и духовна столица на България от 44-о Народно събрание.
Нейко Генчев е издател, преводач, автор на специализирани публикации и книги, съставител, редактор, консултант по специализиран софтуер. Работил е над десетилетие като професионален музикант. Композитор и поет. Занимава се с графичен дизайн и техническо оформление на книгата. Автор е на оформлението и кориците на повече от 5000 издания. Основател (1996) и управител (до 2021 г.) на печатница „Фабер“, с над 3600 публикувани заглавия на издателството и повече от 10 000 подготвени и отпечатани издания за клиенти страната и чужбина.
Университетски преподавател и съпредседател на Института за приложна музеология, зам-председател на сдружението на българските академични издателства.
Общественик, инициатор и организатор, спомоществовател и участник в редица проекти в областта на българската култура и историческото наследство – фестивали, изложби, национални срещи и конференции. Представител на България в няколко международни културни организации.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.