17.02.2022 19:00

Над 460 спортисти от 36 държави се борят за медалите в международния турнир по борба „Дан Колов - Никола Петров“ във Велико Търново

Над 460 спортисти от 36 страни от всички краища на света дойдоха във Велико Търново за международния турнир по борба „Дан Колов - Никола Петров“, който беше открит тази вечер в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“. Гости на церемонията бяха кметът на В. Търново инж. Даниел Панов, Христо Маринов – председател на Българска федерация по борба, почетният председател на Федерацията Валентин Йорданов, представители на държавни институции и др.
Кметът Даниел Панов приветства всички участници в турнира и им пожела успех. „Горд съм, че това престижно състезание се провежда тук след повече от 30 години“, каза той и подчерта, че освен славната си вековна история, Велико Търново е град, дал на света и страната ни много спортна слава, включително и четирима шампиони носители на „Златен пояс“ от турнира.
„59-ото издание на международния турнир „Дан Колов-Никола Петров“ се провежда именно тук – в духовната и историческа столица на България и това е радост за всички нас“, каза на откриването Христо Маринов – председател на Българската федерация по борба. Той благодари специално на Общината и кмета Даниел Панов, както и на великотърновския Спортен клуб по борба „Илия Павлов“ и подчерта, че без тяхната подкрепа това мащабно спортно събитие нямаше да може да се осъществи.
Христо Маринов връчи награди от името на Федерацията. Комплекти медали от турнира и плакети получиха кметът Даниел Панов, Станислав Сърнев - делегат на турнира, директорът на Спортно училище „Георги Живков“ Снежина Михова, управителят на „Спортни имоти и прояви“ Петко Павлов, Мирослав Колев – президент на СК по борба „Илия Павлов“ – В. Търново и 70-годишният европейски шампион по борба Шукри Лютвиев. От своя страна кметът Даниел Панов отличи четирима достойни спортисти. Плакети получиха великотърновските носители на „Златен пояс“ от турнира „Дан Колов- Никола Петров“. Това са първият носител на „Златен пояс“ Иван Шавов – двукратен сребърен медалист и европейски шампион по свободна борба, капитан и треньор на националния отбор, Румен Павлов – европейски първенец и световен вицешампион, Радослав Великов – световен шампион от Гуанджоу през 2006 г. и бронзов медалист от Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. и Михаил Ганев – световен шампион от Москва 2010 година.
Откриването на международния турнир завърши с изпълнения на танцьорите от ансамбъл „Българче“ и малки великотърновски гимнастички.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.