23.03.2022 10:00

Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) стартира националното си роудшоу от Велико Търново

На 24 март Велико Търново ще е домакин на първата спирка от националното роудшоу на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST).
Асоциацията е независима организация, която обединява едни от най-големите български и международни компании в сферата на изнесените бизнес услуги и технологии. Размерът на тази индустрията в България възлиза на 3.3 млрд. евро за 2020 г. и тя формира 6.6% от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на страната. Прогнозата към 2024 година сочи, че индустрията ще продължи да се развива и да бъде основен стълб в българската икономика, като относителния й дял в БВП на страната ще достигне 11.2%.
Целта на асоциацията е позиционирането на България в хъб за услуги с висока добавена стойност чрез иновации, разработване на технологични продукти, модерни бизнес услуги и решения. Създаването на подходящи бизнес условия за развитието на сектора, регионалната експанзия и привличането на нови инвестиции в „индустрията на знанието“, са сред основните приоритети на AIBEST.
Най-големите хъбове за изнесени услуги остават големите градове с университети - София, Пловдив и Варна, като Бургас, Русе и Велико Търново също привличат все повече нови компании.
„Велико Търново е сред градовете, в които виждаме голям потенциал за развитие, затова и националното ни роудшоу започва именно от тук. Нашият сектор е притегателна сила за таланти и предпочитан работодател, заради възможностите за развитие, които осигуряваме на младите хора. Така ние изпълняваме един от най-важните ни приоритети - задържането и връщането у нас на българските таланти. Продължаваме да развиваме партньорствата ни с университетите, местните и държавни власти, защото  това е начина да запазим устойчивия ни ръст и да развиваме икономиката на знанието в България.“, коментира Илия Кръстев, председател на Управителния съвет на Асоциацията и изпълнителен директор на A Data Pro.
Посещението на Асоциацията във Велико Търново ще започне със среща на представителите на Асоциацията с кмета на община Велико Търново Даниел Панов. Те ще дискутират факторите и механизмите на локално за привличането на нови инвестиции и за създаването на благоприятна бизнес среда за развитие на сектора.
След срещата е предвиден брифинг за медиите в 12:30 часа в Пресклуба на БТА във Велико Търново, на който участие ще вземат кметът на Велико Търново Даниел Панов и Илия Кръстев, председател на AIBEST.
Следобед от 13.30 часа в 321 аудитория на Великотърновския университет представители на 11 компании от сектора - Telus, Sutherland, Pontica Solutions, HP, Experian, ScaleFocus, Proxiad, KBC, Ingram Micro, Alorica и A Data Pro, ще представят пред студентите възможностите им за развитие в сектора.
За допълнителна информация:
Яворка Петрова
Account Director, V+O Communication
e-mail: y.petrova@vando.bg, тел: 0894727175

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.