01.04.2022 11:30

70 000 лева осигурява Община Велико Търново за ин-витро подкрепа

Стартира приемът на документи по програмата за асистирана репродукция

За поредна година Община Велико Търново осигурява 70 000 лева за фонд „Ин витро“ към програмата за асистирана репродукция. Кандидатите вече могат да подават документи – приемът започва от днес /1 април/ и ще продължи до 1 май.
Фонд „Ин Витро” осигурява целева помощ за семейства с репродуктивни проблеми. Всяка двойка може да кандидатства за еднократна финансова подкрепа в размер до 2000 лева. С тези средства се подпомагат изследвания, процедури и лечение на стерилитет.
Желаещите могат да получат необходимите документи за кандидатстване в Центъра за услуги и информация, който се намира на партера в сградата на Община Велико Търново, или да ги намерят на следния адрес.
Документите се приемат в центъра за услуги и информация. Кандидатурите ще бъдат обработени от специална комисия, в която участват лекари, акушер-гинеколози и юристи. Одобрените кандидати и отпуснатите суми се одобрят с решение на Великотърновски общински съвет. 
Програмата за асистирана репродукция е създадена през 2011 г., като заделените средства са 30 000 лева. По инициатива на кмета Даниел Панов бюджетът за фонд „Ин Витро” е трайно увеличен. Общинската инициатива вече има партньори от гражданския сектор – сред тях са Фондация „Искам бебе“, “Happy Mums“ и др. За изминалите 10 години са подкрепени и подпомогнати финансово над 180 семейства и двойки с репродуктивни проблеми, някои от тях повече от един път. Първото бебе по програмата се ражда през 2012-а година, а през 2021 г., на Благовещение през 2021-а година, се ражда и 66-тото бебе. 11 са двойките са близнаци.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.