04.01.2023 16:00

Велико Търново отбелязва Богоявление и 175-годишнината от рождението на Ботев

Велико Търново ще отбележи големия християнски празник Богоявление – Йордановден, а кулминация на събитията ще е традиционният ритуал по изваждане на кръста от р. Янтра.
По традиция в 8,00 ч. на 6 януари започва Света литургия – тя ще бъде отслужена в катедралния храм „Рождество на Св. Богородица”, ще бъде извършен и тържествен богоявленски водосвет.
В 10,30 ч. е литийното шествие – от катедралата до площад „Цар Асен I”. Пред крепостта Царевец ще бъдат благословени знамената на НВУ „Васил Левски”, институции, организации и др. В 11,00 ч. шествието ще продължи към кв. „Асенов”, за да достигне до Владишкия мост. Там ще се състои ритуалът по хвърляне на Богоявленския кръст в Янтра и изваждането му от водите на реката.
С военна церемония ще бъде почетена и 175-годишнината от рождението на големия български революционер и поет Христо Ботев, роден на 6 януари 1848 година. В 9,30 ч. пред паметника на Ботев в центъра на Велико Търново с почетен караул ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към паметта на бележития герой.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.