28.04.2013 10:00

„Любимото ви място във Велико Търново?”

  На 20 и 21-ви април EASA потърси  най-интересното  място в старата столица, като за целта се допита до нейните граждани. Голямата отпечатана карта на града прелетя из търновските улици, а върху нея всеки срещнат постави кабърче в любимата си точка. Защо?
Своеобразното проучване беше част от подготовката на предстоящо уникално за България събитие, което ще събере в старата столица хората, които ще правят архитектурата в Европа през следващите 50 години.
От 23-ти юли до 7-ми август 2014 г. Велико Търново ще посрещне 500 от най-талантливите и дръзки студенти по архитектура от цяла Европа и останалия свят. Те не просто ще отседнат в старата столица, а смело ще се намесят в градската тъкан със средствата на съвременния архитектурен език - павилиони, архитектурни форми, интерактивни инсталации, театрални експерименти и др. Стремежът на EASA е всички тези форми на дързост и красота да засегнат любимите кътчета на старостоличани, като им вдъхнат (временно или трайно) нов облик и живот.
Предстоящото събитие е много важна част от кандидатурата и концепцията на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година.
EASA (European Architecture Students Assembly) е най-мащабното и влиятелно събитие за студенти по архитектура в Европа. Всяко лято от 1981 г. до днес, 500 студента от над 50 държави се срещат за две седмици в различна страна от континента, за да споделят знания и опит, да търсят отговори на въпросите, които съвременното общество задава на архитектурата, както и да повдигат въпроси за развитието й в бъдеще.
EASA 2014 смело подкрепят Община Велико Търново, както и камара на архитектите в България, университет по архитектура, строителство и геодезия, Sofia Architecture Week, галерия Таралеж и много други.
За повече информация:
Easa.bulgaria@gmail.com
www.facebook.com/easa.bulgaria
EASA е независима платформа от студенти по архитектура, които самостоятелно организират събития за културен и творчески обмен.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.