24.05.2023 16:00

Хиляди на празничното шествие във Велико Търново за 24 май

Кметът Панов награди учители и отличничка от Езикова гимназия

Велико Търново отбелязва тържествено Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. Хиляди деца, ученици, учители, студенти, преподаватели, творци, дейци на културата и общественици се включиха в празничното шествие, преминало по улиците на Стария град и достигнало до Общината, където всички бяха посрещнати от кмета Даниел Панов, великотърновския митрополит Григорий и др.
Три оркестъра в шествието изпълняваха химна на светите братя Кирил и Методий - "Върви, народе възродени". Участваха всички детски градини и училища, както и трите университета - ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", НВУ "Васил Левски" и Филиал Велико Търново на Медицински университет "Д-р Параскев Стоянов".
В словото си кметът Панов подчерта, че шествието показва едно – в историческата и духовна столица българският дух се усеща най-силно.
„24 май е ден за думи на признателност и благодарност! Благодаря, уважаеми учители! За всичко онова, което правите в сферата на образованието, за издигането на авторите на любимия ни град. Вие отваряте вратите на знанието и водите децата ни по пътя на науката, вие ги учите да бъдат родолюбиви! Благодаря и на вас, скъпи родители! Вие учите децата да познават и обичат българските обичаи. Продължавайте да ги вдъхновявате в духа на българщината! Благодаря на всички ученици, деца и млади хора! Днес – с вашите усмивки и лъчезарни лица, вие ни заредихте с много положителни емоции. Благодаря ви за всички постижения, награди, спечелени състезания и олимпиади! Това издига Велико Търново и в България, и в света не само като столица на историята, но и на науката! Благодаря и на вас, скъпи общественици, творци, дейци на изкуството и културата – вие зареждате нашите сърца и дух с емоции! Нека сме обединени в името на едно – да пребъде Велико Търново и да пребъде България! Така, както са ни завещали предците“, говори в словото си Даниел Панов.
В Деня на буквите награда „24 май“ бе връчена наградата „24 май“. Неин носител е Даница Христова – пълна отличничка и абитуриентка от Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. Даница получи отличието си от Даниел Панов и председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов. Последва концерт на ученици от СУ „Емилиян Станев“ и популярният ученически оркестър „Джуниър Бенд“.
По-рано през деня се състоя и традиционната среща на кмета на Велико Търново с учители, преподаватели, творци, дейци на културата, общественици. Сред тях бе и доайенът на учителите, основател на ОУ „Бачо Киро“ и СУ „Емилиян Станев“ и почетен гражданин на Старата столица – Гинка Стефанова. Всеки от педагозите, придобил докторска степен през последната година, бе удостоен от Даниел Панов със Старопрестолна грамота. Наградените са Таня Мишева от ОУ „Димитър Благоев“, Ирена Пенчева от ОУ „Бачо Киро“, Станимир Демирев от СУ „Емилиян Станев“, Даниел Терзиев от СУ „Вела Благоева“, Анелия Козлева от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ и Весела Николова от Американски колеж „Аркус“.
Празнично настроение създадоха талантливите деца от Детска вокална група "Пеещи камбанки" и на Йоана Филипова от Детска градина „Първи юни“.
В 18,00 ч. тази вечер започват абитуриентските дефилета по червения килим в центъра на Велико Търново, а в 21,30 ч. е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.