26.06.2023 14:00

Велико Търново отбелязва Петровден с изложба, военен ритуал и екскурзоводски тур

Църквата музей „Св. Св. Петър и Павел“ ще приема посетители безплатно на 29 юни

Във Велико Търново ще бъде отбелязан големият християнски и летен празник Петровден  - 29 юни, в почит на Светите апостоли Петър и Павел. Програмата, организирана от Общината по инициатива на кмета Даниел Панов ще се състои в църквата музей „Св. Св. Петър и Павел“ в подножието на крепостта Царевец.
В 9,00 ч. в храма ще бъде отслужена празнична Пресвета литургия. В 10,30 ч. ще бъде открита изложбата „Археологически материали от манастирския комплекс „Св. Св. Петър и Павел“, включваща експонати от фонда на Регионален исторически музей Велико Търново.
В 11,00 ч. ще се проведе военен ритуал. В знак на признателност цветя ще бъдат положени на Мемориала в памет на избитите през 1394 година 110 български боляри, на въстаниците от 1598 година и 1686 година и на покойниците от манастирския некропол.
В 11,15 ч. е началото на безплатен екскурзоводски тур, който включва музейните църкви „Св. Св. Петър и Павел“ и „Св. Иван Рилски“, както и Шишмановата баня.
Програмата за Петровден се организира в партньорство с Великотърновска Света митрополия, Регионален исторически музей и НВУ „Васил Левски“. През целия ден /29 юни/ църквата „Св. Св. Петър и Павел“ ще приема безплатно посетители.
ПРОГРАМА
за празника на християнските Първовърховни Апостоли Свети Петър и Свети Павел
/Петровден/
29 юни 2023 година
Място: църква-музей „Св. св. Петър и Павел“
08:00 ч. – църквата е отворена за подготовка на църковната служба
9:00 ч. – 10:30 ч. – Пресвета литургия
10:30 ч. – Разглеждане на експозицията „Археологически материали от манастирския комплекс „Св. Св. Петър и Павел“ от фонда на Регионален исторически музей Велико Търново
11:00 ч. – Военен ритуал за полагане на цветя на признателност на Мемориала в памет на избитите през 1394 година 110 български боляри, на въстаниците от 1598 година и 1686 година и на покойниците от некропола на манастира „Св. Св. Петър и Павел“
11:15 ч. – Безплатен екскурзоводски тур: църква-музей „Св. Св. Петър и Павел“ – църква „Св. Иван Рилски“ – Шишманова баня
През целия ден църквата-музей „Св. Св. Петър и Павел“ е отворена за безплатно посещение.
Организатори:
Община Велико Търново
Национален военен университет „Васил Левски”
Великотърновска Света митрополия
Регионален исторически музей - Велико Търново

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.