17.08.2023 12:00

Бюджет 2023 на Велико Търново бе гласуван, продължава обновяването на инфраструктурата

Кметът Даниел Панов: Финансовата рамка е реалистична и възможна, нека ограничим популизма

Общинският съвет гласува предложения от кмета Даниел Панов и екипа му в общинската администрация годишен бюджет на Велико Търново и общината за 2023-а година. 155,4 млн. лева е финансовата рамка, а амбициозната инвестиционна програма е във фаза на активно изпълнение.
Даниел Панов припомни, че е прецедент приемането на бюджета в средата на третото тримесечие на годината, което е следствие от процесите в държавата и не зависи нито от кмета и екипа му, нито от общинските съветници.
„Финансовата рамка на общината за годината е реалистична и е възможната, която да бъде реализирана. Нека обаче ограничим популизма, особено предвид предстоящите месеци. Хората трябва ясно да си дадат сметка в какви условия работи местната власт близо цял мандат. Непредвидени обстоятелства, кризи – пандемия, политическа криза, войната в Украйна, рекордната инфлация и скока на цените на всичко и най-вече: негативното отражение върху общините. Мандат, в който кметовете бяха натоварени с много допълнителни отговорности, много често - без предварително осигурено финансиране. И въпреки всичко, Община Велико Търново не спря да работи и да се развива.  Инвестициите в инфраструктурата се забавиха откъм реализация във времето заради всички тези фактори, но не се провалиха, въпреки непредвидените разходи.“, коментира кметът Даниел Панов.
От макрорамката на бюджета в размер 155,4 млн. лева, 96,9 млн. лева са взаимоотношенията с държавния бюджет. От тях 85,6 млн. лева е общата субсидия за делегираните от държавата дейности, увеличени са държавните стандарти във всички функции, с най-голям ръст са секторите образование, здравеопазване, социални дейности и подпомагане. Приходите и разходите за местни и дофинансирани дейности са 58,5 млн. лева. Целевата субсидия за капиталови разходи е 4,3 млн. лева.
36,4 млн. лева събира Община Велико Търново в бюджета от местни данъци, такси и услуги – с около 6 млн. лева спрямо 2022-а година. Даниел Панов благодари на гражданите и на бизнеса, че са съвестни в отговорностите си към формирането на бюджета, събираемостта остава на много добри нива, макар местните данъци да не са променяни за поредна година.
Амбициозна е инвестиционната програма, която се реализира във Велико Търново и общината, подчерта също Даниел Панов. В процес на реализация са проекти за над 27 млн. лева. Най-голяма част от тях са в улици и ВиК-мрежа, сред които:
- преасфалтирането на целия булевард „България“ и смяна на цялото осветление;
- изграждането на двете кръстовища – до Летния театър и на бул. „България“ с „Беляковско шосе“, заедно с втория буферен паркинг – до Сержантското училище;
- реконструкцията на ВиК-мрежите в кв. „Света гора“ и на ул. „Ксилифорска“ в кв. „Асенов“ и предстоящото след това преасфалтиране на над 8 км. улици в цялата североизточна част на града;
- строителството на ул. „Козлодуй“ и на ул. „Александър Бурмов“ – северен обход на кв. „Картала“;
- основният ремонт на пътя от жп гарата до ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и кв. „Света гора“.
- строителството на улиците „Иван Хаджидимитров“, „Димитър Благоев“ и „Народни будители“ в кв. „Бузлуджа“.
Предстои също ремонт и изграждане на паркоместа на ул. „Полтава“, на тротоарите на ул. „Теодосий Търновски“, на подпорни стени към улици в кв. „Колю Фичето“, „Картала“ и „Варуша“, на сцена за изкуство в парк „Дружба“ и др.
За поредна година програмата „Местни инициативи“ за населените места от общината е размер на 500 000 лева, още 350 000 лева са предвидени и по инвестиционната програма за инфраструктура в тях.
Сериозни са капиталовите вложения и в сферата на образованието, и в сферата на културата, туризма, социалните дейности, каза още Панов. Той даде примери с реставрацията на Музей „Възраждане и Учредително събрание“ и успешния проект за разширение на интерактивния музеен обект Мултимедиен посетителски център, с основния ремонт на ОУ „Петко Р. Славейков“, с инвестициите в базата на ПМГ „Васил Друмев“, с предстоящия старт на изграждането на спортна площадка в ОУ „Св. Патриарх Евтимий и стрелбище в Спортно училище „Георги Живков“. В рамките на годината ще започне и строителството на новата детска градина в кв. „Картала“.
С 30% повече са средствата за Културния календар – те се увеличават от 700 000 за 2022-а година до 1 млн. и 50 хиляди за 2023-а година. С над 200 хиляди лева повече в настоящия бюджет са и парите за физкултурна дейност и подпомагане на спортните клубове и спортни дружества.
Бюджет 2023 за поредна година подчертава и социалните политики на Община Велико Търново, добави Даниел Панов. Над 1 млн. лева са разходите за Домашния социален патронаж, с местни приходи се финансира Детската млечна кухня, детското и училищното здравеопазване. 70 000 лева за поредна година е бюджетът на фонд „Ин витро“.
От проектите с европейско финансиране най-големи като дейности и финансиране са за интегриран градски транспорт по ОП „Региони в растеж“ и за уличната мрежа в североизточната част на града по румънско-българската програма.
По Плана за възстановяване и устойчивост в процес на подготовка са 3 нови проекта, финансирани на общ стойност е 11 млн. лева. Фокусът в тях е инфраструктурата за култура и образование. 

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.